Zavřít reklamu

Narazili jste někdy v iOS, macOS či jiném operačním systému nebo aplikaci Applu na věc, která podle vás nebyla správně a vy jste zatoužili po jejím opravení? Pak vězte, že v žádném případě nemusíte skončit jen u tužby. Před pár dny se s námi spojila jedna z našich čtenářek s prosbou o malou pomoc, ale především se skutečně zajímavým příběhem, o který bychom se s vámi rádi podělili. 

Příběh naší čtenářky Kristýny začíná ještě dlouho před jakoukoliv komunikací s Applem – konkrétně ve chvíli, kdy s lékaři usoudila, že potřebuje sluchadla, protože už téměř neslyšela. Na svá nová sluchadla měla krom kvalitnosti, funkčnosti, hodně kanálu a dalších technických věcí, jeden hlavní požadavek – a to, aby byla s certifikací Made for iPhone, aby mohla v rámci možností opět telefonovat a poslouchat hudbu. Kristýna tedy začala projíždět stránky Applu, na kterých lze nalézt všechna tato sluchadla a z nich tedy i následně vybrat svého favorita. A právě zde narazila Kristýna na problém. Na stránkách je totiž špatný překlad slova hearing aids, která tu jsou jako naslouchátka. Toto označení se sice používá zcela běžně, ale slovo je špatně. Správně se totiž říká sluchadla, což může působit problém třeba v okamžiku, kdy nedoslýchavý hledá právě tuto konkrétní věc na stránkách Applu a nelze ji tam pod tímto názvem najít. 

E-mail vypadal vcelku vtipně, když jsem tam mezi anglický text musela vkládat česká slova.

Když si Kristýna koupila nová sluchadla, zjistila při jejich párování s iPhonem, že tento špatný překlad je bohužel i v nastavení samotného telefonu, tedy v iOS. Nad tím by dle svých slov normálně mávla rukou, ale když si vzpomněla na své trable při vyhledávání a pomyslela na všechny ty lidi, co mohou tuto věc hledat a prostě jí pod pojmem „sluchadla” nenajdou, rozhodla se zkontaktovat Apple a pokusit se s nimi problém vyřešit. Ani kontaktování Applu však neprobíhalo zrovna hladce. První problém nastal v okamžiku, kdy Kristýna zjistila, že česká podpora všude uvádí pouze telefonní kontakt, což je však pro člověka s problémy, jaké má ona, velmi nepříjemná možnost spojení se s podporou. Po chvíli hledání však zjistila, že existuje e-mailová adresa na feedbacky ohledně zpřístupnění, na který anglicky napsala a svůj problém tam popsala. “E-mail vypadal vcelku vtipně, když jsem tam mezi anglický text musela vkládat česká slova, aby věděli, kde je ten chybný překlad,” vzpomínala před námi na kontaktování Applu. Do své zprávy též dodala, že by bylo vhodné, aby Apple udělal písemnou podporu alespoň pro osoby se sluchovým postižením, protože dle Kristýniných zkušeností mnoho neslyšících v Česku kupuje hlavně iPhony.

Netrvalo dlouho a Apple na zprávu Kristýny odpověděl, zda by mu mohla poslat screenshoty špatného překladu, což obratem udělala. Následně odpověděl, že to předá příslušným lidem kvůli opravě. Od této zprávy však uplynulo mnoho vody a Apple se Kristýně už neozýval, na jeho webu však stále visel (a i nyní visí) pojem “naslouchátka”. Nicméně v průběhu druhého zářijového týdne přišel Kristýně mail od Apple Accesibility, na který právě chybu nahlašovala, že by měl být překlad v iOS 13 již opraven a zda by mohla tuto skutečnost ověřit skrze novou betu iOS 13. Jelikož však bety netestuje, obrátila se právě na nás a my jí rádi vyšli v tomto ohledu vstříc kontrolou překladů a následným zasláním screenshotů, které následně doložila samotnému Applu. Na webu sice stále visí název špatný, avšak dá se očekávat, že i tam se v brzké době dočkáme změny, která by mohla nejednomu jablíčkáři se špatným sluchem usnadnit život. 

Jak tedy můžete sami vidět, podobu iOS a potažmo i dalších operačních systémů můžete měnit i vy sami prostřednictvím zpětné vazby, kterou Applu poskytnete. Jasně, nelze čekat, že kvůli pár vaším mailům od základu svůj operační systém překope, avšak určité nedostatky v něm pro něj problém změnit zřejmě nejsou. Pokud se tedy rádi zapojujete do beta testování systémů, rozhodně s feedbackem, který lze Applu mimo jiné zaslat přes speciální aplikaci Feedback, nešetřete, ale naopak jej zásobujte všemi nedostatky, které vám používání jeho softwarových produktů znepříjemní. Pokud se nebude jednat vyloženě o kontroverzní věci či změny, je možné, že vaše tužby či připomínky Apple vyslyší a určité prvky systému i díky vám vylepší či opraví. 

Za sdělení příběhu děkujeme naší čtenářce Kristýně Š.

Dnes nejčtenější

.