Zavřít reklamu

Připadá mi to jako včera, co jsem seděl v pracovně a v ruce držel iPhone XS Max, který byl v tu chvíli naprostou novinkou na trhu a zároveň iPhonem s doposud největším displejem. Od této chvíle však uplynul již zhruba rok a já ji teď prožívám nanovo, jen mi v ruce sedí iPhone 11 Pro Max. Jeho prodeje sice odstartovaly teprve minulý pátek a v mnoha obchodech je stále nedostatkovým zbožím, díky našim partnerům se nám jej však podařilo na testy získat už nyní a řádně si jej osahat. Pohodlně se tedy usaďte a vychutnejte si poslední zářijovou neděli spolu s Letem světem Applem. Recenze iPhone 11 Pro Max je totiž konečně tu. 

Design a zpracování

Pokud jste už v ruce drželi iPhone 11 Pro či iPhone 11, designově vás už 11 Max Pro nepřekvapí. Jedná se totiž de facto o tentýž telefon, který má však suverénně největší rozměry i váhu. Těšit se tak u něj můžete na ocelový rámeček se skleněnými zády, která jsou u Pro řady na rozdíl od klasické “jedenáctky” matná, a čtvercovým modulem fotoaparátu hned se třemi objektivy. Tento prvek je sice mnohými vnímán velmi negativně, avšak za mě osobně zde Apple odvedl skvělou práci a přiznám se, že ani moc nevím, jak lépe mohl fotoaparát z hlediska designu vytvořit. Příznivcem tří objektivů pod sebou totiž moc nejsem a kdyby je Apple naskládal vedle sebe, taky by to asi designová výhra úplně nebyla. Možná je jen trochu škoda, že i samotný modul fotoaparátu není matný, jelikož se na něm zachytávají otisky prstů a jiné nečistoty skutečně v hojném množství, na rozdíl právě od zbytku matných zad. Na druhou stranu, oblast fotoaparátu asi nebude místem, na které budete dennodenně sahat a tedy jej i špinit.

Telefon se drží minimálně stejně dobře jako jeho předešlé generace.

Relativně těžké zašpinění matných zad však není jejich jediným benefitem. Tím největším je zřejmě jejich velmi jistý úchop, který je minimálně stejně dobrý jako u lesklých zad. Rozhodně se tedy nemusíte obávat, že by vám telefon používaný bez krytu z ruky jakkoliv nepříjemně vyjížděl, což bylo u hladkého hliníku v minulosti vcelku běžné. Právě jistota v úchopu či obecně v tom, že vám telefon zůstane držet v ruce i když jej třeba ani pevně nedržíte je, myslím si, zrovna u modelu 11 Pro Max se 6,5” veledůležitý aspekt. Přeci jen, vzhledem k rozměrům 158,0 x 77,8 x 8,1 mm je víceméně jasné, že úchop tohoto telefonu nebude pro mnohé jablíčkáře tak jistý jako úchop modelů menších, jelikož už zkrátka tak dobře do dlaně nepadne. O to důležitější je, že v ruce neklouže a člověk má tak jistotu, že i při horším úchopu zkrátka nevypadne, nebudu-li extrémně nešikovný či nebudu-li si na to dávat pozor. 

Co se týče přední strany telefonu, ta se na první pohled vůbec nezměnila. Při detailnějším zkoumání si však všimnete menšího horního reproduktoru, než kterým se chlubil iPhone XS Max, a dále pak toho, že v horním výřezu již nejsou vidět senzory z jeho levé části, zatímco u předešlých modelů tomu tak bylo. Spekulace o přípravě speciální černé vrstvy na výřez, která má za cíl předek telefonů ještě více sjednotit, se tak nakonec vyplnily, byť jsme si toho všimli až nyní. Jedná se ale o naprostý detail, který potěší tak maximálně ty největší puntičkáře. Ti však o radost přijdou hned poté, co se podívají na spodní stranu telefonu, kde stejně jako v minulém roce na symetričnost otvorů pro reproduktory nikdo nehleděl. Zatímco v iPhonu X tak naleznete po obou stranách Lightning portu stejný počet děr otvorů, v případě obou letošních Pro modelů si musíte stejně jako loni u iPhonů XS zvykat na nesymetričnost, kdy například právě u 11 Pro Max napočítáte na jedné straně Lightningu čtyři otvory a na druhé pak sedm. Stejně jako v případě černé vrstvy na výřezu se však jedná o naprostý detail, který 99,9 % majitelů novinky z míry nevyvede.

Detail výřezu iPhonu 11 Pro Max

Jak už jsem psal ve svých prvních dojmech z tohoto telefonu, jedním z největších strašáků u řad Plus a později Max pro mě vždy byla spíše jejich hmotnost, nežli rozměry. Právě hmotnost byla ostatně i jedním z důvodů, proč jsem vždy raději upustil od myšlenky jejich pořízení a vsadil radši na modely menší. I tentokrát jsem si proto myslel, že mě jakožto uživateli 177 gramů vážícího iPhonu XS bude 226 gramů iPhonu 11 Pro Max vadit. Nic takového se ale nekonalo při prvním potěžkání telefonu v ruce a nekoná se to ani nyní po pár dnech testování. Přijde mi, že se Applu podařilo Maxe skutečně dokonale vyvážit, díky čemuž působí v ruce skutečně velmi příjemně, ne-li stejně jako právě XS. Pokud vám tedy bude někdo tvrdit, že vám Plus či Max model iPhonu utrhne ruku či kapsu, nevěřte mu. Je to hloupost, jelikož rozdíly téměř nepoznáte.

Displej

Nevím, jestli má smysl jen pár dní poté, co na našem magazínu vyšla recenze na 5,8” iPhone 11 Pro, displej iPhonu 11 Pro Max jakkoliv více rozebírat. Je totiž stejně jako u jeho menšího bratříčka naprosto dokonalý a Apple si za něj zaslouží jen a jen obdiv. Opravdu nechápu, jak se mu podařilo už tak perfektní Super Retinu z iPhonu X a XS posunout na další úroveň, avšak skutečně tomu tak je. Přitom podle technických specifikací zlepšil “jen” kontrastní poměr, který povyskočil z 1 000 000 : 1 na 2 000 000 : 1, a jas. I tyto “drobná” vylepšení se však na kvalitě výsledného obrazu podepisují a to nezanedbatelně. Pokud by vás však displej zajímal ještě detailněji, přečtěte si o něm v recenzi iPhonu 11 Pro. Oba telefony jsou totiž osazeny stejným panelem – tedy Super Retinou XDR – a liší se kvůli rozdílným úhlopříčkám jen rozlišením. Zatímco 5,8” nabízí 2436 x 1125 při 458 ppi, námi recenzovaný 6,5” model má rozlišení 2688 x 1242 taktéž při 458 ppi. 

Využitelnost displeje není stále ideální.

Technickou stránku displeje však nechme chvíli stranou a zaměřme se na věc dle mého názoru minimálně stejně tak důležitou, ne-li důležitější – tedy využitelnost. Zde si musím stejně jako nahlas povzdechnout. 6,5” totiž nejde ani po příchodu iOS 13 využít skutečně naplno a to kvůli absenci jakéhokoliv propracovaného multitaskingu. Věc, kterou se androidí telefony chlubí na menších úhlopříčkách už řadu let, nabízí totiž Apple stále jen na iPadech a já se stále dokola ptám na to, proč tomu tak je. U 5,5” displejů “pluskových” iPhonů jsem byl ještě schopný přimhouřit oči a absenci si omlouvat tím, že na této velikosti displeje by se stále nejednalo o zrovna komfortní zážitek, u 6,5” toto rozhodnutí zkrátka nechápu a fakt mě štve. Chci si zkrátka displej rozdělit na dvě poloviny a do každé z nich spustit jednu aplikaci a ty následně současně využívat, chci být schopen na již spuštěnou aplikaci spustit další malé okno využitelné třeba jen pro basic úkony a chci toho ještě mnohem víc. Proč ale tohle stále Apple nevidí a obří 6,5” telefony nás nutí využívat prakticky stejně jako 4” iPhony SE? To je věc, kterou skutečně nechápu a asi ani nepochopím. Tím spíš, když propracovaný multitasking je jednou z hlavních věcí, proč si lidé kupují iPady. Přitom stačí mrknout na zahraniční diskuze a zjistíte, že podobné plačky nevedu jen já, ale i miliony dalších jablíčkářů, kterým zkrátka pár aplikací mírně většímu displeji přizpůsobených nestačí. Nezbývá tedy než doufat, že se Apple v budoucnu rozhoupe a největší zbraň Maxe využije skutečně naplno. 

Detail rohu iPhonu 11 Pro Max

Baterie

Výdrž baterie byla v minulých letech jedním z nejdiskutovanějších témat v souvislosti s iPhony. Na rovinu si přiznejme, že na žádné zázraky jsme ještě donedávna nebyli v tomto směru od Applu zvyklí a až vloni jsme si na vlastní kůži ověřili, že i on dokáže vyrábět iPhony s dlouhou výdrží baterky. A jelikož si za tento krok tehdy vysloužil obrovské uznání, letos se rozhodl na výdrži zapracovat ještě více a všechny u všech iPhonů jí dostat na hodnoty, za které se mezi konkurencí nebudou stydět, ba naopak jí překonají. V případě iPhonu 11 Pro Max tak na svém webu například Apple slibuje až o 5 hodin delší výdrž na baterii než loňský iPhone XS Max, což už je sakra rozdíl. Poděkovat za to můžeme jednak 3969 mAh akumulátoru (tedy akumulátoru o zhruba 800 mAh většímu než u XS Max), ale také čipsetu A13 Bionic, který má být mimořádně úsporný. Jak si však telefon vede v reálném provozu?

Výdrž baterie je naprosto neuvěřitelná.

Jelikož Apple v údajích o výdrži svých telefonů prakticky nelže, což se o mnoha jiných výrobcích tak úplně říci nedá, bylo mi již přes testy jasné, že si telefon špatně nepovede. Aby mě však hodinový hovor přes FaceTime, kdy jsem měl k iPhonu připojené AirPody a kromě volání jsem procházel i internet a odepisoval na maily stál jedno procento baterie? Dle mého názoru naprosto neuvěřitelné. Po celodenním aktivním používání mi pak na telefonu zůstává zhruba 50 % baterie, zatímco v případě iPhonu XS jsem se mnohdy pohyboval i na hraně úplného vybití, maximálně pak na 20 %. Kdybych tedy měl výdrž iPhonu 11 Pro Max zhodnotit, dal bych jedničku s deseti hvězdičkami. Jedná se totiž o něco, co jsem u iPhonu snad nikdy nezažil a jsem opravdu rád, že je to konečně tu. Nezbývá tedy než doufat, že se výdrž s budoucími updaty iOS 13 nezhorší, jelikož by to byla opravdu ukrutná škoda. Jedná se totiž o aspekt, který by mě při rozhodování se nad koupí tohoto modelu určitě přesvědčil. 

Je fajn, že kromě výdrže baterie se Apple umoudřil i z hlediska přibalovaných nabíječek. Místo 5W adaptéru totiž v balení konečně najdete 18W adaptér a kabel USB-C – USB-A, díky čemuž jste jednak schopni telefon propojit s novými MacBooky, ale taky je dobít s nabíječkou z balení z 0 na 50 % za zhruba 30 %. V případě iPhonu 11 Pro Max se pak na plné nabití dostanete zhruba za dvě hodiny, což není rozhodně špatný výsledek. Škoda jen, že u bezdrátového nabíjení si užijete sále maximálně 7,5W, které telefon s tak obří baterkou, jaká v 11 Pro Max je, nabíjí skutečně dlouho. Navíc mi přijde, že minimálně u mé bezdrátové nabíječky Belkin Boost Up jí “jedenáctka” začíná u “jedenáctky” proces nabíjení o něco později než u iPhonu XS, jelikož se obě zařízení navzájem zjednodušeně řečeno “zaregistrují” pomaleji. Nicméně je možné, že se jedná jen o softwarový nedodělek, který Apple v následujících updatech opraví. Přeci jen, o zpomalování bezdrátového nabíjení se v uplynulých dnech v souvislosti s letošními iPhony skutečně hovořilo a tak by asi nebylo překvapivé, kdyby měla tato věc vliv i na zahajování nabíjení jako takového.

Příslušenství pro iPhone 11 Pro Max

Výkon

Je to trochu paradox. Výkon je vždy jednou z nejdiskutovanějších vlastností nových iPhonů, avšak naprostá většina jablíčkářů jej stejně absolutně nevyužije a tudíž je vlastně ani nemusí zajímat. Čipsety řady A, které Apple do svých iPhonů používá, jsou totiž již řadu let tak výkonné, že z nich zkrátka běžnými aplikacemi či hrami maximum nevyždímáte. Jasně, pořád tu je možnost různého renderování či úprav videí či fotek, avšak ruku na srdce – je opravdu iPhone přesně ten nástroj, na kterém chcete zrovna tyto věci dělat? Jednou za čas asi ani, avšak v takovém případě byste se asi stejně příliš nezlobili za to, že něco trvá o 10 sekund déle než by mělo. Jinými slovy otázka na výkon procesorů iPhonů je do jisté míry absolutně zbytečná. Pokud se totiž pro nový iPhone rozhodnete, bude vám 100 % výkonnostně stačit jak v rok koupě, tak i dejme tomu další minimálně 2 až 3 roky. 

Úspornější procesor oceníte mnohem víc než vyšší výkon.

Možná i kvůli tomu již Apple procesory výkonnostně nezlepšuje o vyšší desítky procent, ale raději se zaměří na mírnější zvýšení výkonu, se kterým přinese ruku v ruce výrazné energetické úspory, jenž se promítnou právě na výdrži baterie. Právě tato taktika je dle mého názoru opravdu skvělá a vidím ji mnohem radši než nesmyslné honění se za výkonem. Jasně, lidi na fráze typu “brutální výkon” slyší víc než na “úspornější procesor”, ve výsledku je to však právě to druhé, co ocení mnohem víc.

Je celkem úsměvné, že i kdybyste výkon procesoru chtěli využít skutečně na maximum, téměř určitě se vám to nepodaří. I ty nejnáročnější hry, které v App Storu naleznete, totiž výkon procesoru absolutně nevyužijí, ale ukrojí si z něj maximálně vyšší desítky procent. Pokud se vám pak začnou náhodou sekat, jedná se většinou spíše o špatnou optimalizaci či obecně nedodělky v samotné hře nežli ve výkonu. Sám jsem při testování do telefonu nainstaloval skutečně velké množství appek všeho druhu a že by se zadýchal, to říci rozhodně nemůžu. Ať už hrajete, děláte různé úpravy fotek či videí a to i klidně ty pokročilejší či telefonu nakládáte jakkoliv jinak, vše běží skutečně velmi rychle a jediné, co na vyšší využití procesoru poukáže, je mírné zvýšení zad telefonu. O nic hrozného se ale rozhodně nejedná. 

Detail fotoaparátu iPhonu 11 Pro Max

Fotoaparát

Zatímco v minulosti dával do “plusek” Apple lepší fotoaparáty, v posledních dvou letech se od sebe fotoaparáty 5,8” a 6,5” modelu neliší absolutně v ničem. I proto tak zřejmě nemá při hodnocení fotoaparátu iPhonu 11 Pro Max zabíhat do přílišných detailů, které si můžete opět přečíst v recenzi na jeho 5,8” bratříčka zde. V krátkosti tak jen prozradím, že i u tohoto modelu se můžete těšit na tři zadní objektivy – konkrétně pak ultraširokoúhlý objekiv se clonou f/2,4 a 120stupňovým zorným polem, dále pak širokoúhlý objektiv se clonou f/1,8 a teleobjektiv se clonou f/2,0. Už z těchto údajů je vám tak asi jasné, že nejuniverzálnější je širokoúhlý objektiv, na který jste schopni fotit skutečně hezké fotky prakticky za každého počasí. Naopak ultraširokoúhlý objektiv potřebuje k tomu, aby zachytil skutečně hezkou fotku, co možná nejlepší počasí a zároveň do jisté míry specifické scenérie, jelikož se na něj zkrátka vše fotit nedá. Co se pak týče teleobjektivu, i ten si dokáže s horšími světelnými podmínkami poradit vcelku dobře, byť na ultraširokoúhlý objektiv zkrátka nemá. Na druhou stranu, dvojitý optický zoom je zkrátka super, jelikož je de facto jediný použitelný. Jeho využití totiž fotku nepokazí, což se o digitálním zoomu, kterým disponuje třeba iPhone 11, tak úplně říci nedá. 

Nerad bych v hodnocení fotoaparátu opakoval to, co zaznělo v recenzi na iPhone 11 Pro, takže se pokusím vypíchnout skutečně jen věci, které předtím nezazněly. Jedná se však de facto jen o jednu jedinou věc – noční focení bez Nočního režimu. Je mi sice naprosto jasné, že když Nočním režimem všechny letošní iPhony disponují, určitě jej bude naprostá většina jejich majitelů ve zhoršených světelných podmínkách využívat, avšak je určitě dobré vědět i to, že i bez něj zvládá řada Pro fotit skutečně fajn noční fotky. Třetí objektiv navíc, který se zbylými dvěma při focení spolupracuje, je zkrátka znát, což se ve výsledku projevuje o poznání kvalitnějšími a hlavně světlejšími fotkami, než kterými se prezentoval iPhone XS. Přiznám se, že mě až překvapilo, jak dobře fotí telefon v noci bez použití nočního režimu na skutečně tmavých místech. V nativní appce Fotoaparát sice mnohdy vidíte jen černočernou tmu či maximálně šmouhy, avšak výsledek je zpravidla i bez režimu o 100 % lepší. Pokud se tedy na tuto vychytávku spoléhat nechcete, je určitě fajn vědět, že to zkrátka jde i bez ní. Jen tedy moc nevím, proč byste to vlastně dělali. 

Test nocniho rezimu iPhonu 11 a iPhonu XS zachycujici ulici

Resumé

Být úžasný někdy zkrátka nestačí.

iPhone 11 Pro Max je dle mého názoru skutečně úžasný telefon, který však není pro každého. Nikoliv kvůli svým funkcím, designu či snad jakémukoliv jinému nedostatku, ale jen kvůli svým rozměrům. Váhu mu opravdu odpustíte ale to, že se pro vaše ruce či kapsy až moc velký a musíte tak kvůli němu dělat různé kompromisy, to by dobrotu nedělalo. Pokud však už majiteli větších telefonů jste, problémy s ním mít nebudete. Před koupí si je však potřeba ještě zodpovědět otázku, co přesně vlastně od telefonu očekáváte. Pokud je to vynikající fotoaparát, na který budete schopni vyfotit prakticky cokoliv za jakékoliv situace, pak ano, 11 Pro Max je pro vás tím pravým ořechovým. Pokud ale jen čas od času vyfotíte své blízké na výletě a kvalitu fotek až tak nehrotíte, myslím, že neuděláte chybu koupí loňského iPhonu XS Max, který nabízí kromě fotoaparátu takřka totéž co 11 Pro Max a k tomu navíc 3D Touch, tedy podporu tlakového ovládání displeje. Být úžasný holt občas nestačí, pakliže je úžasná i vaše předešlá generace. 

iPhone 11 Pro Max zezadu

Dnes nejčtenější

.