Zavřít reklamu

Jméno Tomáš Břínek vám možná moc říkat nebude, přezdívka TMBK však už určitě ano. Skrývá se za ní totiž mimořádně vtipný grafický designér, jehož koláže můžete vídat velmi často jak na sociálních sítích, tak třeba i v Reflexu. A jelikož není Tomáš “jen” šikovným grafikem, ale i člověkem, který ke své práci využívá Apple produkty, rozhodli jsme se jej pro náš magazín vyzpovídat a světu jej odhalit i z této strany. Pohodlně se tedy usaďte, rozhovor s TMBK o všem možném i nemožném je tu.

tmbk

Náš rozhovor začneme dle mého názoru pro vás velmi jednoduchou otázkou. Jak byste vlastně charakterizovat svoji práci? 

Asi jako otrok Photoshopu? (smích) Nebo tvůrce digitálních koláží? Opravdu těžko říct. 

Jak jste se k něčemu takovému vlastně dostal?

Byla to hrozně dlouhá cesta. Dá se říct, že to všechno začalo již na základní škole, kdy jsem po třídě posílal kreslené vtipy. Pak jsem začal studovat fotografii a blbnout s Photoshopem. 

Takže jsme vlastně jen svou dětskou zálibu transformoval na živobytí. Kde všude hledáte inspiraci? Přeci jen, nálož vtípků z vaší dílny, která se objevuje všude možně, je opravdu obrovská.

Inspirace je všude kolem strašně moc.

Naštěstí a díkybohu, inspirace je všude kolem strašně moc. Co se týče politické satiry, tak tam obzvláště. Když ale budu konkrétní, je to vlastně vše přes zprávy a sociální sítě až třeba po filmy či společenské dění. Jednu jedinou studnici nápadů tedy nemám. 

Je fakt, že máte skutečně neuvěřitelně široký repertoár. S tím ale mohou někdy přicházet i určité problémy, ne? Co třeba nějaké soudní tahanice právě kvůli vaší tvorbě? 

Naštěstí zatím žádné, maximálně pár výhružek. 

To asi nejednoho našeho čtenáře překvapí. Pojďme ale dál. Zajímalo by mě, zda je podle vás vlastně vaše tvorba pro společnost důležitá. Jak to vnímáte?

Rozhodně bych nechtěl tvrdit, že jsem pro společnost důležitý. Je ale možné, že pro někoho je moje tvorba obohacující. Píší mi spousty lidí, že zjišťují dění v Česku vlastně jen skrze mé koláže. (smích). 

To zní opravdu zajímavě. Když už jsme se tedy dotkli České republiky, chvíli se jí ještě přidržme. Na Instagramu máte hned dva účty, přičemž jeden cílí právě na Česko a druhý na zahraničí. Jak byste tedy české a zahraniční publikum z hlediska humoru charakterizoval? Respektive – je české vnímání humoru nějak specifické?

Ano, český humor trochu specifický je. Řekl bych, že je malinko do černa. Jinak je ale humor ve světě dost podobný. Rozdíly jsou jen v tom, jakým tématům se lidé ve světě smějí. 

To zní určitě logicky. Pojďme se teď pozvolna přesunout k Applu, když rozhovor, který spolu nyní děláme, vyjde právě na magazínu věnovaném jemu. Vím, že ke své tvorbě od něj využíváte plno věcí a dalo by se tedy říci, že jste jeho fanoušek. Pochlubte se mi, co vše to tedy je. 

Nevím, jestli bych se označil přímo za fanouška, ale určitě za uživatele. (smích) Používám toho hodně. Mám iPhone, MacBook Pro, iPad Pro, Apple TV, AirPody a Apple Watch. Ty mi teď spíš leží u postele, protože jak moc nesportuji, spíš mi otravovaly život tím jejich věčným hlášením, že jsem udělal pokrok, když jsem šel jen se psem. Když nad tím tedy tak přemýšlím, tak vlastně fanouškem asi jsem. (smích). Je to ale hodně i tím, že spolupracuji s iStylem.

Co třeba softwary? 

K práci používám samozřejmě Photoshop a to dokonce legálně. Na videa pak FinalCut. 

Takže vlastně naprostá klasika mezi kreativci. Co vám produkty od Applu, ať už softwarové či hardwarové, vlastně nabízí “navíc” oproti ostatním?

Určitě jednoduché příjemné rozhraní a design.

A naopak omezení?  

Vysoká cena je pro lidí limitující.

Asi v displejích iPhonů. Ty by měl Apple dělat kvůli mě nezničitelné (smích). Ale ne, to bude spíš chyba ve mně. Jako omezení bych označil hlavně vysokou cenu, která je pro mnoho lidí zkrátka imitující. 

To určitě. Vysoká cena je už takový evergreen Apple produktů. Jak dlouho se jej vlastně držíte? Co byl váš první kousek s jabkem v logu?

Myslím, že to byl stolní iMac – takový ten barevný monitor, kam si člověk ještě zasouval CDčka (smích). No a následně jsem si pořídil iPhone 3G. 

Od iPhonu 3G se Apple designově v posledních letech pořádně vzdálil. Jak vnímáte současné iPhony vy? 

Mně se ten nový koncept iPhonu X líbí. Už je to ale pro mě maximální únosná velikost telefonu. Fanda obřích displejů totiž úplně nejsem. 

V tomto ohledu nejste určitě sám. I mnoho našich čtenářů si stěžuje na velikost současných iPhonů. Nějaký kompaktní model v nabídce Applu zkrátka chybí. Ale pojďme dál. Když už jsme se tedy oslím můstkem dostali až k nabídce Applu, je něco, co vám jakožto grafikovi v jeho nabídce chybí? Přeci jen, vaše práce je svým způsobem specifická a může vyžadovat tím pádem i specifické produkty.  

Ano, třeba Apple oblečení. Rád bych se do toho i oblíkal. (smích)

Nějaké patenty na speciální tkaniny Apple sice má, tričko vám ale asi ještě nějaký ten pátek v Apple Storu neprodá. (smích) Pojďme se teď více zaměřit na jeden z produktů, který vlastníte – konkrétně iPad Pro. Jak jej tedy vlastně vnímáte? Je to zařízení, které může bez problému nahradit klasický počítač?

Hrozně mě to baví a už se s tím i docela učím. Zoufale teď čekám na plnou verzi Photoshopu, který by snad měla být brzy na světě. Až bude Photoshop venku, věřím tomu, že bude iPad Pro pro můj MacBook Pro velká konkurence. 

Takže by se dalo říct, že se Apple tímto tabletem trefil u jeho cílové skupiny přesně do černého. Tím bychom mohli zároveň blok o něm uzavřít a přejít k dalším tématům. Chci se vás totiž ještě zeptat na hry. Není totiž vůbec těžké si všimnout, že jste vášnivým hráčem videoher všeho druhu. Jste spíš mobilní typ nebo raději žhavíte konzoli?

Skoro celý život jsem paradoxně hrál na stolních počítačích a o konzolích jsem nechtěl ani slyšet. Ale jak šel čas, stal se ze mě majitel PlayStationu 4 a tomu jsem tak trochu propadl. (smích) Takže ano, jsem vášnivým konzolovým hráčem, která však nemá na hraní moc čas. Je to velmi smutný osud. 

Tak snad se i tento smutný osud změní a vy budete mít na hry brzy víc času. Pojďme teď trochu zabrousit do světa sociálních sítí. Právě ty jsou totiž pro vás podle mě opravdu velmi důležité. Upřednostňujete spíš Instagram nebo Facebook?

Na každé sociální síti mám trochu jiné fanoušky.

Asi oboje stejně a do toho i Twitter. Přijde mi, že na každé sociální síti mám trochu jiné fanoušky, což je fakt super, protože co třeba tak úplně nefunguje na Facebooku zafunguje na Instagramu a nebo na Twitteru. 

Na Instagramu jste ale alespoň podle mě nejsilnější. Máte na něm i obrovský počet sledujících a celkově pod každým příspěvkem velké ohlasy. Jak vlastně tento svět vnímáte? 

Nevím, jestli je množství mých sledujících obrovské. Spousty lidí jich mají ještě daleko víc, ale i já jich mám opravdu hodně. Celkově se nad tím ale radši moc nezamýšlím, protože je to na jednu stranu super, že jsou lidi takhle propojeni, ale na druhou stranu je to trochu utopické, tento paralelní svět. 

Nedá mi to nezeptat se – Máte nějaký univerzální recept na úspěch právě na Instagramu? Přeci jen, vše vám na něm roste opravdu rychle. 

Já podle žádného receptu nejedu a dělám si na něm jen to co mě baví. Spousty lidí mi sice říkají věci typu “Měl bys přidávat věci jen v tuhle a tuhle hodinu” a podobné rady, ale já se podle toho vůbec neřídím. Podle manuálu fakt nejedu. 

Teď jste možná zklamal spoustu našich čtenářů, kteří na recept čekali (smích). No nic, nevadí. Myslím, že náš čas už vypršel a tak vás jen poprosím o jakýkoliv vzkaz či radu pro naše čtenáře. 

Nejsem příliš velký fanda motivačních citátů, takže snad jen to, ať mě sledují na sociálních sítích. Dozví se na nich veškeré informace například o různých výstavách a tak. 

MacBook Pro TMBK

Dnes nejčtenější

.