Zavřít reklamu

Občas se na internetu do něčeho tak moc začtu, že přestanu vnímat čas. Občas je to nějaký článek na magazínu Letem světem Applem, občas to jsou zase novinky ze světa. Jakmile si po přečtení několika článků či odstavců vlastně uvědomím, že už bych měl někam vyrazit, tak rychle vystřelím ze židle a ihned se jdu chystat. Informaci samozřejmě nemám čas dočíst a pořád přemýšlím nad tím, jak vlastně onen článek končí. V posledních dnech jsem se ale naučil používat jednu velice zajímavou funkci, kterou je předčítání. Kdekoliv v Safari si totiž na Macu můžete označit text, a poté si jej můžete nechat předčítat. Mezitím, co se tedy chystáte, vám může celý článek či nějakou informaci přečíst váš hlasový asistent.

Jak si nechat předčítat text v Safari

Aktivace předčítání na Macu je velice jednoduchá. Vše, co musíte udělat je, že si v Safari otevřete konkrétní webovou stránku a článek, který si chcete nechat předčítat. Jakmile se na této stránce budete nacházet, tak kurzorem označte tu část textu, u které chcete předčítání spustit. Jakmile text označíte, tak stačí, abyste na něj kliknuli pravým tlačítkem (popřípadě dvěma prsty na trackpadu) a rozevíracího menu, které se zobrazí, najeli na možnost Řeč. Jakmile na tuto možnost najedete, tak klikněte na řádek Spustit předčítání. Text vám ihned začne předčítat vaše hlasová asistentka. Pokud ji chcete uprostřed předčítání přerušit, tak opět klikněte pravým tlačítkem, najeďte na možnost Řeč a zvolte Zastavit předčítání.

V některých případech může předčítání samozřejmě pokulhávat, například při čtení číslovek a dalších údajů. Rozhodně se však nejedná o nic drastického a vždy textu zvládnete porozumět. Osobně jsem tuto funkci začal využívat teprve nedávno a nyní si jí užívám plnými doušky. Vždy, když nemám čas číst, popřípadě když dělám něco jiného a nechci mít na pozadí ticho, tak si nechám od asistentky přečíst nějaký článek, či cokoliv jiného. Pokud se tedy v těchto situacích často ocitáte i vy, tak vám doporučuji tuto funkci alespoň vyzkoušet.

Dnes nejčtenější

.