Zavřít reklamu

Stejně jako v letech předešlých, i letos se odborníci z iFixit rozhodli podívat “pod pokličku” všem v září představeným produktům Applu. Díky tomu si tak můžeme udělat parádní obrázek o tom, jaké změny a tedy i vylepšení v produktech Apple provedl oproti minulému roku. Po nedávném rozebrání iPhonů 11 a 11 Pro dnes přišly na řadu i nové Apple Watch Series 5.

Pokud vám “pětkové” Apple Watch přijdou z hlediska designu i funkčnosti prakticky stejné jako Series 4, vězte, že ani v jejich útrobách téměř nic nezměnilo. Jedinou “větší” změnou je mikroskopické zvětšení kapacity baterie a to o pouhého 1,4 %, což se na celkové výdrži hodinek projeví jen stěží. Mírného přepracování se měl dočkat i haptický motorek či konektory, ke kterým se v hodinkách na desce jednotlivé komponenty připevňují. Cokoliv dalšího byste však v hodinkách hledali marně. 

iFixit potvrdil, že čip S5, který v hodinkách Apple využívá, je vlastně “jen” vylepšený S4 o vyšší úložiště a kompas. Procesor a GPU je však naprosto stejný jako u předešlé generace, z čehož vyplývá, že výkonnostně si hodinky ani o píď nepolepšily, což je vcelku škoda. Určitou záhadou je zatím stále i funkčnost Always-on na displeji, jelikož alespoň po hardwarové stránce se designově obrazovka Series 5 od Series 4 neliší. Pokud tedy funkce na hardwaru jakkoliv závisí, zřejmě je pro ní potřeba jen skutečně mikroskopický zásah do výrobního postupu displeje. Poměrně úsměvně pak působí pozastavení se iFixit nad tvrzením Applu, že na Apple Watch použil jen a pouze recyklovaný hliník. Tato zdánlivě skvělá věc má totiž jeden háček – na světě je valná většina hliníku recyklována a používána na výrobu různorodých produktů, jelikož je tento materiál daleko levnější než čerstvě vytěžená ruda. Apple tak ve výsledku spíš spojil příjemné s užitečným a svým šetřením peněz šetří i planetu. 

Podtrženo, sečteno – Apple Watch Series 5 si vysloužily skóre opravitelnosti 6 z možných 10, což není na tento typ produktu vůbec špatné. Jediným úskalím může být svým způsobem rizikové odstranění displeje, který drží lepidlo a po jeho zahřáti je jej nutné “odloupnout” nožem či předmětem, kterým se pod něj dá dostat. Jinak však s opravami hodinek až tak velké problémy nebudou, ostatně stejně jako se Series 4. Podobnost je totiž dle iFixit zkrátka obrovská. 

Dnes nejčtenější

.