Zavřít reklamu

S funkcí detekce pádu jsme se poprvé mohli setkat s příchodem Apple Watch Series 4, nechybí ale ani u letošních Series 5. Podobně jako jiné funkce spojené se zdravím – například notifikace, týkající se nepravidelností v srdečním tepu – má i detekce pádu potenciál zachránit lidský život. O její užitečnosti svědčí také nejnovější příběh.

Gabe Burdett ve svém příspěvku na sociální síti Facebook minulý týden uvedl, že se se svým otcem plánoval o víkendu vydat na výlet na horských kolech. Gabeův otec Bob ale před výletem utrpěl poměrně vážný pád z kola. Gabe byl zrovna na cestě ke svému otci, když z jeho Apple Watch obdržel notifikaci o tom, že u Boba byl detekován těžký pád.

Součástí notifikace byla i mapa, udávající Bobovu polohu – ten se podle všeho nacházel v blízkosti místa, kde se měl původně s Gabem sejít. Gabe se okamžitě na místo vydal, Boba už tam ale nenašel. Ukázalo se, že jeho hodinky automaticky vytočily číslo tísňové linky, a odeslaly záchranářům Bobovu polohu. Ten se díky tomu dostal v průběhu méně než půl hodiny do nemocnice, zatímco jeho kolo bylo odvezeno na hasičskou stanici. Gabe ve svém příspěvku uvádí, že je jeho otec naštěstí v pořádku, a vyzývá ostatní, aby si funkci detekci pádu na svých Apple Watch aktivovali.

Pokud je uživateli více než 65 let, aktivuje se funkce pádu u Apple Watch automaticky, ostatní si ji ale mohou nastavit ručně. Pokud hodinky detekují těžký pád, upozorní ze všeho nejprve uživatele, který může na displeji buďto zadat, že k pádu nedošlo, potvrdit, že je v pořádku, nebo vytočit číslo tísňové linky. To se také vytočí automaticky v případě, že uživatel delší dobu nijak nereaguje – zpravidla proto, že je v bezvědomí.

Dnes nejčtenější

.