Zavřít reklamu

Žádná Čína, jak se v předešlých měsících spekulovalo. Apple dnes skrze tiskovou zprávu světu oznámil, že jeho nejvýkonnější počítač v historii bude vyrábět na území USA, konkrétně v Texasu. Naváže tak na výrobu předešlého Macu Pro, který též v USA vznikal.

Podle vyjádření Applu začne výroba nového Macu Pro již brzy a postará se o ní stejný závod v Austinu, ve kterém se od roku 2013 vyrábí i předešlá generace Macu Pro. Apple tak zcela evidentně vsází na prověřené partery, na které se může již řadu let spolehnout. Poměrně zajímavé je též to, že nejen montáž, ale i výroba mnoha součástek bude probíhat v USA, díky čemuž se Apple částečně vyhne nepříjemným clům pramenícím z obchodní války mezi USA a Čínou. Komponenty mají proudit konkrétně z Arizony, Maine, Nového Mexika, New Yorku, Oregonu, Pensylvánie, Texasu a Vermontu. Komponenty, které v těchto amerických firmách vzniknou, mají mít dle Applu 2,5x větší hodnotu než tomu bylo u amerických komponentů pro předešlou verzi Macu Pro.

“Mac Pro je nejsilnějším počítačem v historii Applu a my jsme hrdí na to, že jej budeme “stavět” v Austinu. Děkujeme místní administrativě za podporu, díky které jsme tuto příležitost dostali. Pevně věříme v sílu amerických inovací,” komentoval oznámení americké výroby Macu Pro šéf Applu Tim Cook, který ještě nedávno u prezidenta Trumpa lobboval za celní výjimku pro komponenty Macu Pro vyráběné v Číně. S čistě americkými součástkami si totiž Apple u počítače rozhodně nevystačí.

V tiskové zprávě sice Apple neuvádí, zda bude vyrábět Macy Pro v USA jen pro vlastní trh nebo pro celý svět, avšak vzhledem k tomu, že se rozhodně nejedná o produkt, který by se prodával po milionech za týden, je velmi pravděpodobné, že tomu tak skutečně bude. Ostatně, totéž se dělo i u předešlé generace a tudíž lze očekávat podobný scénář i tentokrát.

Dnes nejčtenější

.