Zavřít reklamu

Podpora obousměrného bezdrátového nabíjení, díky které by bylo v krizové situaci možné lehce dobít třeba sluchátka AirPods, se u iPhonů 11 a 11 Pro brala ještě pár dní před jejich představením jako hotová věc. O této vychytávce jsme totiž slýchali prakticky od loňského podzimu, kdy se začaly na světlo světa prodírat první informace o letošních novinkách. Analytik Ming-Chi Kuo však jen pár desítek hodin před Keynote prozradil, že se obousměrného nabíjení nakonec nedočkáme, což následně potvrdily i další zdroje s tím, že jeho funkčnost nebyla zrovna ideální. K jeho odstřižení se však Apple rozhoupal dle všeho natolik pozdě, že jeho hardware musel už v telefonech ponechat. 

Informace o možném ponechání komponentů umožňujících obousměrné bezdrátové nabíjení se objevily již minulý týden díky leakerovy Sonnymu Dicksonovi. Toto tvrzení nyní částečně potvrdil i iFixit, který našel při rozboru iPhonu 11 Pro zvláštní destičku umístěnou pod baterií telefonu, kterou iPhony nikdy předtím neměly. Kvůli tomu tak iFixit usuzuje, že se může jednat (a pravděpodobně i jedná) o hlavní část či minimálně jednu z hlavních částí systému obousměrného bezdrátového nabíjení. Na potvrzení této teorie si však budeme muset ještě chvíli počkat, jelikož jí je nutné řádně prověřit a celé útroby novinek detailně prozkoumat. 

deska pro mozne obousmerne bezdratove nabijeni iPhonu 11 Pro

Pokud by se však teorie iFixit potvrdila a potřebný hardware by v telefonech byl, znamenalo by to jediné – technologie má softwarovou stopku. Čistě teoreticky by se tak mohlo stát, že by jí mohl softwarově Apple povolit, byť by nemusela fungovat tak dokonale, jak sám očekával. Kdyby o tom však uživatele dostatečně informoval a ti tak věděli o tom, že funkčnost není dle něj zcela ideální, nemusel by to být až takový problém. Jak už jsem totiž zmiňoval výše, vychytávka by našla nejvíce uplatnění v krizových situacích, kdy bychom například nutně potřebovali využít vybité AirPods. A právě v takových chvílích by bylo uživateli zřejmě vcelku jedno, jestli neprobíhá nabíjení tak efektivně jak by mělo, jelikož by byl šťastný alespoň za to, že vůbec probíhá. Vše ale ukáže až čas a další detailnější rozbory, potažmo možné vyjádření Applu. 

Dnes nejčtenější

.