Zavřít reklamu

V dnešní recenzi se podíváme na dva produkty zároveň. Jde o špuntová sluchátka od společnosti Klipsch, která si jsou v mnoha ohledech podobná. Liší se jen způsobem zapojení. Klipsch T5M jsou klasickým kabelovým modelem, zatímco verze T5 Sport nabídne bezdrátový poslech určený aktivnějším uživatelům, kteří vyžadují volný pohyb bez ohledu na kabel. Jde o nákladnější modely pro náročnější posluchače, kteří ví, co u sluchátek hledají. Jak si oba modely stojí?

Specifikace

Vzhledem k tomu, že jde o takřka totožné modely, jsou základní specifikace u obou sluchátek stejné. V obou případech zde najdeme malé 5mm dynamické měniče, jež disponují frekvenčním rozsahem 10Hz-19kHz. Bezdrátový model je vybavený integrovanou baterií o kapacitě 80 mAh, která stačí k 10 hodinám poslechu. Rovněž zde najdeme podporu pro aptX a aptX HD kodek a podporu pro dvě spárovaná zařízení najednou. Oba dva modely disponují integrovaným mikrofonem a zvýšenou odolností vůči potu IPx4. Bezdrátový model je možný doplnit aplikací Klipsch Connect, která umožní například upravení ekvalizéru. Ta však v době psaní recenze nebyla dostupná. U obou modelů najdeme v balení transportní látkové pouzdro a čtyři druhy vyměnitelných špuntů dle různých velikostí. U bezdrátového modelu Sport je v balení ještě speciální pěnový nástavec s vylepšenou ergonomií a pohodlím a sada nástavců pro lepší uchycení špuntů v ušních boltcích. Oba modely váží zhruba 12 gramů.

Provedení a ovládání

Minimalistická sluchátka, kterým není co vytknout.

Klasická kabelová sluchátka jsou poměrně minimalisticky řešená, z hlediska provedení není co vytknout. Tenký kabel je opletený, takže by se neměl sám od sebe zamotávat. Bezdrátová verze je takřka totožná, liší se jen rozšířenými ergonomickými možnostmi a jiným provedením ovládacích prvků, o tom ale dále.

Oba modely jsou plně kompatibilní se všemi moderními smartphony. K ovládání slouží integrovaný panel, který je u drátového modelu velmi jednoduchý (jen jedno tlačítko pro play/pause), u bezdrátového komplexnější (play/pause, skip, volume). Bezdrátový model má na kabelu druhý modul, ve kterém se nachází baterie. Oba jsou dobře vyvážené a při pohybu tak sluchátka dobře sedí.

Ergonomie

Jako naprostá většina špuntových sluchátek, pokud vám sedí a jste schopni nají správnou velikost špuntů, nebudete mít s nošením problém. Díky čtyřem přibaleným nástavcům svou velikost najde víceméně každý. Subjektivně se mi dvojice těchto sluchátek nosila o něco lépe, než běžné špuntové modely jiných značek. To je však velmi subjektivní zhodnocení, které se nedá plošně aplikovat na každého. U sportovní/bezdrátové verze přijdou vhod přibalené ušní „stabilizátory“, díky kterým špunty drží v uších ještě o něco lépe a nevypadnou ani při agresivnějších pohybech hlavy.

Zvuková produkce

Oba modely hrají skutečně na jedničku.

Gró produktů Klipsch je logicky zvuková produkce a oba testované modely v tomto směru obstály na jedničku. Oproti běžným špuntovým sluchátkům zde najdeme jasný posun ve zvukové produkci směrem k větší neutralitě. Ve zvukovém projevu skvěle vyniknou výšky a středy, basová složka není v základní konfiguraci nijak zvlášť zesílena. Oba modely jsou spíše blíže referenčnímu poslechu, kvalitu produkce ještě umocňuje konstrukce, která velmi solidně filtruje okolní hluk (-22dB). I když jde tedy o malá špuntová sluchátka, jejich zvukový projev je velmi příjemný.

Závěr

Dvojice sluchátek Klipsch T5M a T5 Sport je zaměřena na lehce náročnější zákazníky, kteří alespoň do jisté míry řeší, jak zní to, co poslouchají. Po zvukové stránce se jim v jejich cenové relaci nedá příliš co vytknout. U kabelového modelu je možná škoda, že obsahuje jen jednoduchý integrovaný ovladač. Bezdrátový model je takřka bez chyby. Vzhledem ke kvalitě a ceně ani s jedním modelem chybu neuděláte.

  • Sluchátka Klipsch T5M si můžete zakoupit za 1 999,- zde
  • Sluchátka Klipsch T5 Sport si můžete zakoupit za 2 999,- zde

Dnes nejčtenější

.