Zavřít reklamu

Rok s rokem se sešel, venku už zase padá listí a nám nezbývá nic jiného než se podívat na letošní iPhone. Hlavním trhákem letošního roku je přitom iPhone 11 Pro, který reprezentuje nejlepší, nejdražší, nejvýkonnější a také nejnovější telefon z dílny společnosti Apple. Než si budete mít možnost přečíst plnohodnotnou recenzi, pojďme se podívat na první dojmy z telefonu, který se dnes začíná prodávat téměř na celém světě a jeho předobjednávky překonaly očekávání samotného Applu.

Samotná krabička s telefonem váží víc, než tomu bylo u jejího předchůdce. Na tom má samotný telefon jen minimální podíl. Sice je oproti iPhone Xs o pár gramů těžší, ale největší rozdíl je v nabíječce. Apple totiž poprvé v historii přidal do telefonu takzvanou rychlonabíječku, respektive stejnou nabíječku, kterou najdete u iPad Pro. Ta je přece jen výrazně těžší než doposud dodávané základní nabíječky. Kromě té se však v balení nenachází nic nezvyklého, tedy kromě USB-C – Lightning kabelu, který náleží již zmíněné nabíječce.

Apple se během prezentace pochlubil tím, jak zapracoval na samotném zpracování těla iPhone a kolik preciznosti se skrývá za podle jeho slov dokonalým designem. Osobně musím pochválit záda telefonu. Matné sklo nepůsobí vůbec jako sklo a zanechat na něm otisky je celkem složité. Záda telefonu téměř vůbec nepřipomínají sklo, jsou sice hladká, ale telefon v ruce vůbec neklouže, a naopak se i bez obalu drží velmi příjemně a nebojíte se, že vám vyklouzne z ruky. Pokud jste milovníky čistého designu, rozhodně vás potěší, že kromě loga jablíčka, na zadní části na první pohled nenajdete nic jiného. Telefony pro Evropský trh sice mají a svém těle označenu homologaci přístroje pro použití v sítích, ta je však vidět jen z určitého úhlu a při dobrém světle.

Tak jak jsme chválil zadní část telefonu, musím naopak rámeček z leštěné oceli opět peskovat za to, že doslova magnet na otisky a stejně jako u iPhone Xs nebudete mít jinou možnost než použít obal nebo se zkrátka smířit s tím, že okraje telefonu jdou ušpinit snad jen tím, že se na ně škaredě podíváte. Zpracování tlačítek a přepínače mi připadá pevnější a preciznější než u předchozí generace, což však může být jen můj subjektivní pocit, jelikož mám možnost porovnání jen s rok starým telefonem, který může mít již tlačítka a přepínač vychozené. Pokud se pak podíváme na telefon z přední části to, co zaujme na první pohled je menší výdech vrchního reproduktoru. Ten je skutečně znatelně menší oproti iPhone Xs, což se však nikterak nepodepisuje na hlasitosti přístroje nebo na kvalitě hovorů.

Co mě příjemně překvapilo je nejkontroverznější část celého telefonu, tedy fotoaparát. Ten totiž v reálu nepůsobí ani zdaleka tak vystouplé, jako je tomu na produktových fotografiích. Navíc pokud byste si řekli, že raději kvůli hezčímu fotoaparátu sáhnete po iPhone 11, pak zjistíte, že rámeček okolo čoček je u obou telefonů prakticky stejný. Trojice objektivů nikterak nezavazí a vzhledem k tomu, že vystupuje z těla telefonu nejprve rámeček, ve kterém jsou dále umístěny jednotlivé čočky, není trojice dalších výstupků nepříjemná ani na dotyk. Velký True tone display a poměrně velký otvor pro mikrofon jsou naopak tím, co mi kazí design části pro fotoaparát víc než samotné čočky.

Jedinou změnou, kterou Apple udělal u displeje je zvýšení kontrastu, a to dokonce o dvojnásobek oproti iPhone Xs. Bohužel jsme si žádného rozdílu nevšiml a displej, alespoň v mém případě má poměrně značně žlutý nádech, a to i při vypnutí všech umělých vylepšení. Ve srovnání s Xs vidím display skutečně zažloutlý, o tom však v samostatném článku. Pokud jste čekali významnou změnu, co se displeje týká, tak ta se bohužel nekoná. Je jasné, že iPhone Xs má neskutečně kvalitní displej, ale přece jen jsme čekal, že i dvojnásobné zvýšení kontrastu povede k ještě většímu zkvalitnění.

iPhone 11 Pro fotoaparát

Největší novinkou letošního iPhone 11 Pro je bezesporu fotoaparát, a to nejen po designové stránce. Apple použil vůbec poprvé ve své historii rovnou trojici čoček. První, čeho si všimnete je fakt, že i když držíte telefon až někde u loga jablíčka, přesto díky ultra širokoúhlému fotoaparátu vidíte na displeji svůj prst. Chápu, že to je problém, který Apple zřejmě nemá, jak odstranit, ovšem je to poměrně nepříjemné a u focení si musíte dávat velmi dobrý pozor na to, kde přesně telefon držíte, aby nedošlo k tomu, že místo pěkné fotky vyfotíte detail svých prstů. Co se týká režimů, ty fungují skvěle, a i dvojnásobný zoom je konečně naprosto použitelný. Fotografie vypadají zkrátka neuvěřitelně a mžete se na ně podívat přímo v galerii. Další detaily o fotoaparátu přineseme samozřejmě v rámci recenze.

Apple iPhone 11 Pro obal

Dnes nejčtenější

.