Zavřít reklamu

Zatím co ve většině případech by se pravděpodobně jednalo o opačnou situaci, tedy ukradené nahrávky z Apple Music, tentokrát zde máme pozoruhodný incident, který si Apple nejspíše pořádně slízne. Podle nejnovější žaloby totiž služba Apple Music zcizila rovnou několik skladeb oblíbených hudebníků, především z žánru golden oldies. V mnoha případech se tedy jedná o již nežijící autory, jejichž práva údajně společnost zneužila ve svůj prospěch, tedy i ke komerčnímu obohacení.

Jedná se především o takové zvučná jména jako je Billie Holliday, Charlie Parker, Dean Martin, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, a Ray Charles. Seznam samozřejmě čítá daleko více osobností, ale pro demonstrativní účely zmíněná jména bohatě postačí. Konec konců, není to poprvé, co Apple podobné žalobě čelí. Již v květnu došlo k dalšímu skandálu, kdy byla společnost obviněna ze stejného nelegálního jednání, tedy pořizování pirátských nahrávek. Zatím co tehdy za žalobou stála nahrávací společnost hájící práva Harolda Arlena, skladatele vynikajícího Over the Rainbow, dnes má v zahájení řízení prsty Four Jays Music Company. Ta se dokonce odvolává na to, že jsou zmínění umělci a jejich skladby národním bohatstvím, jenž by nemělo být zneužíváno.

Apple si sice údajně zřídil práva u společnosti Orchard a Cleopatra, ale žaloba uvádí, že žádná z těchto nahrávacích společností práva na dané skladby nevlastnila. Společnost Four Jays se samozřejmě také ohání skutečností, že si mohla jablečná společnost práva kdykoliv obstarat a udělat si patřičný průzkum. Kde je pravda je hudbou budoucnosti, ale jisté je, že má Apple s autorskými právy poslední dobou poměrně nepříjemné problémy. Zda se společnosti podaří z této svízelné situace vybruslit záleží na právnících, ale pokud opravdu došlo ke zneužití práv, nejedná se ze strany jablečné společnosti o příliš etické a čestné jednání.

Dnes nejčtenější

.