Zavřít reklamu

Věřte nebo nevěřte, od poslední jablečné konference uběhl již týden a několik dní k tomu. Během ní jsme se samozřejmě vcelku očekávaně dočkali představení nových iPhonů, po jejich boku byly také představeny Apple Watch Series 5. Velmi nečekaně jsme se však také dočkali představení iPadu sedmé generace, který může být pro mnoho jablečných příznivců důvodem k upgradu. Pokud do této skupiny lidí patříte vy a usoudili jste, že by váš stařičký iPad potřeboval obměnit, tak mějte na paměti, že to, co nedostačuje vám, může v pohodě posloužit méně náročným uživatelům. Proto přichází možnost prodání starého zařízení. V tomto článku se společně podíváme na to, jakým způsobem můžete starý iPad co nejlépe prodat.

Zálohování starého iPadu

Je naprosto jasné, že většina z vás určitě o svá stará data nechce přijít a v tom nejlepším případě byste je znovu nalezli i v novém iPadu. Proto samozřejmě stačí váš starý iPad zálohovat a zálohu poté jednoduše znovu nahrát do nového iPadu. Existují dvě jednoduché verze, jakým způsobem zálohovat můžete. V prvním případě můžete využít zálohu na iCloudu. Samozřejmě je ale nutné, abyste na něm měli pro zálohu dostatek volného místa. Pokud tento požadavek splňujete, tak se přesuňte do Nastavení, kde nahoře rozklikněte vaše jméno, a poté možnost iCloud. Poté sjeďte níže, kde klepněte na záložku Záloha na iCloudu. Tu poté rozklikněte a klepněte na tlačítko Zálohovat.

Druhou možností pro zálohování je starý dobrý iTunes. Zde je postup naprosto klasický, tedy připojte váš iPad k počítači či Macu a spusťte aplikaci iTunes. Jakmile tak učiníte, tak v horní části okna klikněte na ikonu vašeho zařízení. Pak už jen v přehledu klikněte na tlačítko Zálohovat. Tímto se provede záloha do počítače a na váš nový iPad ji poté můžete bez problémů obnovit.

jak prodat starý ipad záloha

Odhlášení z Apple ID a obnovení do továrního nastavení

V dalším kroku je nutné, abyste váš starý iPad odhlásili z vaše Apple ID. Pokud byste jej neodhlásili, tak by jej potencionální kupec nemohl využívat, jelikož by byl omezený právě vaším heslem k vašemu účtu. Pro odhlášení z Apple ID stačí, když rozkliknete Nastavení, kde poté klikněte nahoře na vaše jméno. Poté sjeďte úplně dolů a klikněte na možnost Odhlásit se. Pak zadejte vaše současné heslo a odhlášení potvrďte.

Poté, co váš iPad odhlásíte z Apple ID, tak je nutné, abyste jej převedli do továrního nastavení. Toho docílíte tak, že otevřete nativní aplikaci Nastavení, a poté se přesunete do sekce Obecné. Zde poté sjeďte úplně dolů a klepněte na možnost Obnovit (v iOS 13 Resetovat). Pak už jen stačí, abyste kliknuli na druhou možnost seshora, tedy Smazat data a nastavení. Pokud máte na iCloudu starou zálohu, tak vyberte možnost Zálohovat a smazat. V případě, že už máte iPad zálohovaný, tak stiskněte jen Vymazat. Poté zadejte kód a potvrďte vymazání.

Kosmetické vylepšení

Co se týče softwarové přípravy, tak už je všechno připraveno na prodej. Nyní už můžete hodnotu svého starého iPadu zvýšit jen několika ostatními faktory. Prvním z nich je samozřejmě kosmetické vylepšení. Vzhledem k tomu, že iPad je pro většinu z nás zařízení, které používáme každý den, tak se na něm může nacházet spoustu špíny a bakterií. Před prodejem je tedy nutné tuto špínu vyčistit. K tomu vám perfektně poslouží vlhký hadřík, popřípadě nějaký dezinfekční roztok. Mnoho nečistot na iPadu najdete především v přepínači tichém režimu, poté samozřejmě v konektoru nabíjení, či v mřížkách pro reproduktor. Nepořádek se jednoduše dostane opravdu všude a vaším hlavním úkolem je, abyste jej uklidili.

Fotografie

Jakmile máte iPad kompltně čistý, tak už přichází na řadu jen vyfocení fotografií. V tomto případě je nutné si uvědomit, že u inzerátu jsou právě fotografie to, co kupující vidí jako první. Fotografiemi jej tedy musíte zaujmout, což neuděláte nijak jinak, než fotografiemi kvalitními. Nejlepší fotografie můžete udělat například zrcadlovým fotoaparátem. Pokud jej ale nemáte k dispozici, tak se samozřejmě nebojte využít nějakého telefonu s dobrým fotoaparátem. Je důležité, aby fotografie byly ostré a nerozmazané.

Inzerát

Pokud iPad není v dobrém stavu, nebo má například slabší baterii, tak to určitě zmiňte.

Po nafocení fotografií už jen stačí „nahodit“ inzerát na různé bazarové portály. Je nutné, aby byl samotný text inzerátu stručný a zároveň by v něm měly být obsaženy veškeré informace. Společně s těmito podmínkami je také samozřejmě nutné, aby byl text napsán gramaticky správně. Pokud vám tedy gramatika dělá problém a znalosti i/y či s/z vám chybí, poproste někoho z rodiny, aby vám text inzerátu napsal, či alespoň zkontroloval. Patálií je v českém jazyce opravdu mnoho. Zároveň v inzerátu nesmíte lhát. Pokud iPad není v dobrém stavu, nebo má například slabší baterii, tak to určitě zmiňte. Není dobré, pokud do inzerátu napíšete termín „skvělý stav“, který neodpovídá. To samé platí i u vzhledu. Pokud chcete předejít případným komplikacím s kupujícím, tak rozhodně do inzerátu napište vše, co je špatně.

Inzerát dále musí být samozřejmě bohatý na informace. Nesmí chybět info o samotném produktu, v případě iPadu tedy jeho přesný model, barva, kapacita, datum zakoupení, platnost záruky a další. V případě, že máte k iPadu k dispozici nějaké obaly a další příslušenství, tak je určitě dejte k iPadu jako dárek. Právě tohle příslušenství vás dokáže postavit do výhody oproti ostatním inzerátům. Pokud se totiž kupec rozhoduje mezi dvěma stejnými iPady se stejnou cenou, tak samozřejmě upřednostní tu nabídku, ve které dostane něco navíc.

Příklad inzerátu

Prodám zlatý iPad mini 5. generace, 64 GB, verze pouze s Wi-Fi, včetně krabičky. Zařízení má po těle lehké oděrky z běžného používání, na zádech je poté větší rýha, kterou zakryjete obalem. Na displeji se nachází malé vlásečnicové škrábance, které nejsou nitkerak vidět. Zařízení bylo zakoupeno 20. června 2019 v iWantu, záruka je platná dva roky, tzn. do 20. června 2021. K iPadu přidám zdarma dva ochranné obaly. Cena je 8 490 Kč, při rychlém jednání možná sleva.

Kde inzerát vložit?

Inzerát můžete vložit na nespočet inzertních portálů v Česku i na Slovensku. Osobně vám ale doporučuji náš Letem světem Applem Bazar, na kterém jsem já osobně už prodal několik věcí. Po přesměrování na stránku stačí pouze v pravé části obrazovky kliknout na Přidat inzerát a vyplnit jednoduchý formulář. Dostanete se tak do podvědomí čtenářů magazínu a věřím, že se vám zrovna na váš inzerát někdo ozve.

Dnes nejčtenější

.