Zavřít reklamu

Zatím se sice obchodní válka poměrně uklidnila a obě strany postupně uvolňují svůj nekompromisní přístup, což je pro technologické giganta pořádná úleva, ale přesto je dosažení dohody stále hudbou budoucnosti. Apple se chce proto pořádně připravit a zahájit výrobu také mimo Čínu, jež se dočkala dalšího zvýšení cel na dovoz do Spojených států. Zatímco na některé jablečné produkty se již cla vztahují, iPhony stále zůstaly ušetřeny. To ale neznamená, že se tato situace nemůže kdykoliv změnit.

Právě z tohoto důvodu se společnost rozhodla přesunout velkou část výroby do Indie, jež je prozatím z obliga. Země navíc nedávno uvolnila sankce na zahraniční společnosti, které chtějí v zemi vybudovat továrny a zahájit výrobu. Plán Apple dokonce schválil i samotný Foxconn, jeden z hlavních partnerů a dodavatelů jablečné společnosti, jenž diverzifikaci výroby nanejvýš podporuje a společnost do tohoto kroku tlačí již nějakou dobu. Apple si chce kromě tamního trhu pojistit také celosvětovou poptávku, na čem se odráží i samotná investice. Ta se údajně bude pohybovat kolem částky jedné miliardy dolarů. Původně sice společnost plánovala vyrábět v omezeném měřítku a nabízet produkty pouze lokálním řetězcům, z plánu ale sešlo a Apple to v Indii rozjede ve velkém.

Jedinou potenciální překážkou může být vláda, s níž Apple aktuálně jedná a snaží se zajistit si co nejlepší podmínky pro následný vývoz. Konec konců, iniciativa Indie podporovat tamní ekonomiku běží na plné obrátky, což by mohlo závěr týkající se výhodnějších podmínek změnit v neprospěch společnosti. V každém případě to Indií rozhodně nekončí, Apple chce během následujících let přesunout 15-30 procent výroby z Číny, aby se vyhnul nepříjemným clům, dosahujícím až hodnoty 20%. Uvidíme, jak si s touto otázkou jablečná společnost poradí a zda se jí podaří obměkčit vládu i místní uživatele, kteří často sahají spíše po levnější alternativě s Androidem.

Dnes nejčtenější

.