Zavřít reklamu

Jméno Bob Iger vám pravděpodobně nic neříká, ale jedná se o generálního ředitele Disney a zároveň člena představenstva Applu, který v ní působí již delší dobu. Z jistých důvodů, mezi něž patří také spuštění služby Apple TV+ a konkurenční streamovací platformy Disney+, se rozhodl své teplé místo v křesle opustit a rezignovat. Den jeho odchodu podle Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států připadl na 10. září, tedy přesně na den, kdy jablečná společnost odhalila spolu s novou generací iPhonů také datum spuštění streamovací platformy Apple TV+.

Ze strany Boba se každopádně podle dosavadních informací jedná o čestné gesto, která má zamezit střetu zájmů mezi oběma společnostmi. Ještě v dubnu sice generální ředitel Disney prohlašoval, že se pro něj nic nemění a oznámení Apple TV+ ho jakkoliv neovlivní, avšak postupem času dospěl k opačnému názoru. Zároveň se tématu streamovacích platforem vyhýbal při setkání s ostatními řediteli jako čert kříži a snažil se, aby nedošlo ke konkurenčnímu boji. Podle jeho slov se stále jedná pouze o malé odvětví, které by chod takového giganta jako je Apple nijak nenarušilo, ale přesto se cítí být zavázaný akcionářům i uživatelům, což znamená, že musí být v otázce konkurence, ať už v jakémkoliv segmentu, nekompromisní.

Iger se o svých 8 letech v představenstvu vyjádřil nanejvýš kladně, složil poklonu Timu Cookovi i celému jeho týmu a rozhodl se dobrovolně podat rezignace, která se podle něj zdála nevyhnutelná. Není divu, že má generální ředitel Disney k Applu tak blízko. Dlouho spolupracoval se Stevem Jobsem a gigant Disney v roce 2006 dokonce odkoupil studio Pixar, na jehož vzniku se Steve podílel. Těsně před svou smrtí pak požádal Igera, aby se do rady přidal a přispíval svými inovativními nápady. Tímto tedy definitivně končí pomyslná éra, jež má v tomto případě hořkosladký dozvuk. Uvidíme, koho si Apple do rady ředitelů přizve příště.

Dnes nejčtenější

.