Zavřít reklamu

Apple na tom nebyl s prodeji iPhonů poslední dobou zrovna nejlépe a akcionáři se už začínali pomalu strachovat. Podle analýzy marketingové agentury Awin ale od blížící se nepříznivé situace jablečnou společnost zachránil černý kůň v podobě iPhonu XR, který učaroval i skeptiky a stal se velmi prodávaným smartphonem, jenž kraloval žebříčkům i poměrně dlouhou dobu po svém vydání. Dokonce předehnal i předchozí generaci, tedy iPhone X, jež byla považovaná za úspěch.

Málokdo by si po oznámení loňských modelů troufal tvrdit, že to bude právě telefon iPhone XR, který doslova spasí Apple. Nabízel o poznání méně funkcí, designem nijak nevybočoval a mělo jít spíše o levnější, dostupnější alternativu. Přesto překvapil i analytiky a zaznamenal obrovský úspěch. A to nejen po vydání, do dnešního dne funguje podle marketingové společnosti Awin jako stabilní zdroj příjmů. Podle dostupných dat si vedl dobře také model iPhone XS, ale jeho levnější alternativa zaznamenala první měsíc po vydání o 146% větší prodeje a angažovanost uživatelů. Společnost to připisuje především nižší cenovce, ale lví podíl na tom měl také fakt, že většina uživatelů nepovažovala vyšší cenu iPhonu XS za opodstatněnou, a tak raději sáhla po tomto modelu.

Samotný iPhone XR dokonce překonal předchozí generaci ve formě iPhonu X. Na tom však není nic překvapivého, tentýž model byl překonán i staršími telefony v podobě iPhonu 7 a 8, jenž v lednu 2018 zaznamenaly o poznání vyšší prodeje. V každém případě se jedná o ukazatel, který jistým způsobem nastínil Applu cestu, kterou by se měl vydat. Konec konců, podíl jablečné společnosti na trhu se smartphony se v loňském roce zvýšil jen díky iPhonu XR. Podobný osud čeká také iPhone 11, jenž podle analytiků zazáří a prémiové modely zvolí pouze nižší procento uživatelů. Uvidíme, zda se Applu podaří odůvodnit vyšší cenovku a nalákat spotřebitele na koupi dražších modelů.

Dnes nejčtenější

.