Zavřít reklamu

Kdyby vám před zhruba deseti lety někdo řekl, ať svítící žárovku vypnete přes mobilní telefon, chytré hodinky či dokonce hlasovým pokynem, zřejmě byste si ťukali na čelo. Tehdy se totiž jednalo maximálně o výdobytky ze sci-fi filmů, které jsme mohli jejich hlavním hrdinům maximálně tak závidět. Čas však plyne rychle jako voda a to, co se nám zdálo ještě před pár lety prakticky nemožné je nyní díky obrovskému technologickému pokroku lidstva takřka ničím nepřekvapujícím standardem. Rozsvěcení světla v domě či na zahradě vás tedy zřejmě už ze židle úplně nepostaví, byť za zajímavý tento postup stále mnozí z nás považují. To však již nezapříčiňuje nedostupnost podobných technologií, ale spíš jejich cena a mnohdy i složitost zapojení. Chytré “hračky” do domácnosti totiž nejsou mnohdy nikterak levnou a jednoduchou záležitostí, což je možná právě tím nejvážnějším důvodem, proč se s nimi nesetkáváme ve větší míře. Tuto pomyslnou bariéru by však chtěla probořit značka VOCOlinc, která se zčistajasna objevila na tuzemském trhu a nejednoho fanouška chytrých domácností velmi zaujala. Pojďme si jí tedy společně co nejlépe přiblížit, než se v následujících týdnech pustíme do testování jejích produktů. 

Automatizovat domácnost zábavně, jednoduše a bezpečně.

Hlavní vizí VOCOlinc je automatizovat domácnost zábavně, jednoduše a bezpečně. Že se nejedná o marketingový slogan mi bylo jasné prakticky od okamžiku, kdy jsem otevřel obrovský balík s produkty, který nám do redakce dorazil na testování. Při jejich zkoumání a prvních testech jsem se totiž jednak náramně bavil, jelikož podobné hračky skutečně miluji, ale také jásal z toho, že je můžu na iPhonu, Apple Watch či Macu ovládat přes HomeKit a tedy i bez nutnosti jakékoliv další aplikace třetích stran (byť i tato možnost tu je – o tom ale později) a to bez nutnosti jakéhokoliv Bridge. Produkty VOCOlinc se totiž při instalaci automaticky připojí k vaší domáci 2,4GHz WiFi a přes tu poté už celou dobu fungují a vy je tak můžete jednoduše ovládat. Není tedy nutné žádné zdlouhavé otravné párování, jak je u mnohých produktů zvykem. Stačí zapojit, v případě použití HomeKitu do něj produkty přes QR kódy přidat a máte hotovo. Zábava založená na ovládání produktů na dálku může začít. V HomeKitu, který bude zřejmě nejvyužívanější platformou pro ovládání v případě jablíčkářů, si dále můžete samozřejmě tyto přidané produkty různě přejmenovávat a upravovat jejich ikony, díky čemuž si vše dokonale přizpůsobíte přesně dle vašeho gusta. Druhou možností pro ovládání produktů je pak stažení aplikace Linkwise z App Storu, která je svým prostředím i funkcemi velmi podobná HomeKitu, avšak například v případě chytré zásuvky jste přes tuto appku schopní třeba i měřit spotřebu, což se může čas od času hodit. 

vocolinc

Jelikož lze produkty VOCOlincu bez problému začlenit do vaší HomeKitové domácnosti, zřejmě pro vás nebude žádným překvapením, že je lze tudíž i ovládat hlasem – přesněji pomocí Siri. Pokud tedy sníte o tom, že jas žárovky mírně ztlumíte či naopak “ohulíte” pouhým pokynem a zároveň ovládáte základní angličtinu, stačí váš příkaz vyslovit v blízkosti vaší HomeKit centrály – tedy produktu Applu – a voilà, vaše přání bude vyslyšeno. Odpůrci Siri pak zajisté ocení i podporu Alexy či Google Asistenta. 

Je z čeho vybírat

Osobně se mi do rukou dostaly prakticky všechny produkty nabízené na tuzemském trhu – konkrétně chytrá zásuvka PM5, chytré žárovky, chytré LightStripy a dále i chytrý aroma difuzer. Jejich podrobné recenze vám na našem magazínu přineseme v následujících týdnech, takže bych se tu nerad nechal unést a pustil se do jejich hodnocení. Už nyní však můžu říci, že mě ani jeden z produktů nezklamal – ba naopak. Spíš už začínám přemýšlet nad tím, kolik si jich budu muset po recenzi nechat doma, jelikož se mi s nimi bude velmi těžko loučit. Například aroma difuzér je skutečně parádní věcička, která dokáže nejen osvěžit, ale také perfektně provonět vaší domácnost. Do relativně velké nádobky na vodu totiž stačí k vodě kápnout pár kapek vašeho oblíbeného aroma oleje, spustit difuzér přes iPhone či Apple Watch (pokud jste stará škola, jde to i přes tlačítka přímo na něm) a pak už si jen užívat vůni, kterou rozptyluje studená pára vypouštěná z otvoru na samém vrcholu difuzéru. Intenzita páry lze samozřejmě velmi jednoduše regulovat a i barvy, které jeho tělo ozařují, si můžete nastavit dle vašeho gusta. Zkrátka naprosto perfektní věc pro všechny milovníky technologií a zároveň lidi, kteří se nebojí svůj domov či kancelář provonět různými olejíčky. A design? Za mě super. Čistý, ničím nerušivý a zkrátka takový, jaký by měl produkt podobného ražení mít. Vzhled je ale samozřejmě otázkou vkusu a je mi naprosto jasné, že zatímco já s ním problém nemám, najdou se i tací, kterým do oka nepadne. 

Vocolinc difuzer

Kdybych tedy měl své první dojmy z VOCOlinc shrnout do pár závěrečných slov, nešetřil bych slovy chvály. Instalaci totiž zvládne skutečně každý, funkčnost je alespoň po prvních hodinách testování skutečně skvělá, design příjemný a když k tomu navíc připočtu dle mého názoru vynikající cenu, dostávám značku, nad jejímiž produkty se rozhodně vyplatí přemýšlet. I starou zachmuřelou domácnost totiž rozjasní a udělají z ní domácnost zítřků. Tedy alespoň tak působí na první dojem. Zda vyjdou stejně dobře i z recenzí ukáže až čas, který věnuji jejich testování. 

Dnes nejčtenější

.