Zavřít reklamu

Kalifornský gigant si za dobu svého působení dokázal vydobýt nemalý respekt, který mu již nikdo nemůže nikdy vzít. Ovšem nikdo z nás není dokonalý a čas od času musíme čelit určité kritice. V podobné situaci se i nyní ocitá Apple, jehož bývalý manažer se rozhodl kritizovat strukturu celkového managementu společnosti. Pokud se zamyslíme nad jeho argumenty, zjistíme, že není daleko od pravdy.

Podle jeho slov je celkově nejvyšší management jablečné společnosti vskutku malý a navíc, jak všichni víme, společnost taktéž opustili Angela Ahrendts a Jony Ive. Tito dva vedoucí pracovníci Applu zastávali velice důležité pozice. Například Angela měla na startost Retail a Online Store, zatímco Jony tvořil desigovné návrhy jablečných produktů již od minulého století. Jestliže společnost opustili dva takto důležití lidé, kalifornský gigant je musel nějak nahradit. To se rozhodl udělat tak, že veškeré jejich úkoly předal ostatním lidem, kteří už toho tak měli, dá se říci, dost na svých bedrech. Pro porovnání si můžeme uvést například konkurenční společnost Microsoft. Zatímco Apple měl v roce 2017 ve Spojených státech na 84 tisíc zaměstnanců pouze 115 vedoucích pracovníků, Microsoft měl na 74 tisíc zaměstnanců 546 vedoucích pracovníků.

Souvisejíci

Na tento fakt reagovalo hned několik bývalých zaměstnanců Applu, že tento způsob co nejmenšího managementu je jakýmsi pozůstatkem Steva Jobse. Ten totiž při svém návratu do společnosti v roce 1997 značně zjednodušil celou strukturu a k tomu se uchýlil z naprosto jednoduchého a racionálního důvodu. Díky tomu totiž v jablečné společnosti dokázali podstatně rychleji rozhodovat o nejrůznějších věcech a nemuseli nad tím ztrácet čas. Zdali však tento způsob řízení společnosti vydrží i do dalších let je prozatím zcela nejasné. Spousta lidí včetně bývalého manažera tvrdí, že do budoucna by měl Apple změnit celkovou zmiňovanou strukturu, jelikož kalifornský gigant neustále roste a v jednom bodě by se celá situace mohla stát nezvladatelnou.

Dnes nejčtenější

.