Zavřít reklamu

Při příležitosti včerejší jablečné konference Keynote nám Apple představil svou novou a dlouho očekávanou vlajkovou loď. Tou se nyní stal iPhone 11 Pro, který přichází s daleko větším výkonem a spoustou dalších novinek. Podle slov Applu se jedná o nejpokrokovější telefon na světě a představené funkce a vlastnosti tento fakt jistě potvrzují. Ačkoliv na sebe největší pozornost strhl fotoaparát telefonu, v tomto článku se zaměříme spíše na displej, který dostal označení Super Retina XDR.

Pokud se na displeje podíváme velice obecně, moc rozdílů nenajdeme. Oba telefony disponují displejem o velikosti 5,8″, oba nabízejí rozlišení 2436×1125 pixelů a u obou telefonů nalezneme stejnou jemnost displeje, která činí 458 PPI. Další obecná vlastnost, která by nás mohla ihned zajímat, je True Tone technologie a HDR. Od těch Apple samozřejmě neustopil a nalezneme je tak tedy i ve všech nejnovějších iPhonech. Kde však narazíme na první rozdíly, je svítivost. Zatímco iPhone XS disponuje „pouze“ 625 nity, jeho mladší sourozenec se pyšní hodnotou téměř o dvě stovky vyšší, a to konkrétně 800 nitů. Co však může spoustě jablíčkářům přijít na škodu, je absence velice populární technologie 3D Touch. Tu ve všech nejnovějších telefonech nahradila funkce Haptic Touch, s kterou jsme se mohli setkat již u loňského iPhonu.

Další rozdíl bychom mohli najít v kontrastním poměru. Ten zjednodušeně udává, jak moc je bílá bílou a černá černou. V tomto směru platí, že čím vyšší číslo, tím lepší barvy. Poměr jako takový vyjadřuje rozdíl mezi nejsvětlejším a nejtmavším místem na obrazovce, přičemž oba odstíny se mohou být na obrazovce zobrazeny současně. Výsledná hodnota poté vyjadřuje, kolikrát je zobrazená bílá barva zařívější než zobrazená černá. A na to právě vsadil i Apple, jehož nový Super Retina XDR displej se pyšní kontrastním poměrem 2 000 000:1, zatímco starší iPhone XS s displejem Super Retina nabídne „pouze“ 1 000 000:1. Tento aspekt je velice viditelný v případě, kdy například vyměníme iPhone 8, který disponuje kontrastním poměrem 1400:1, například za iPhone X, u kterého je kontrastní poměr stejný jako u iPhonu XS.

Souvisejíci

Ačkoliv se Haptic Touch ze začátku potýkal s nemalou kritikou, Applu se prostřednictvím softwarových aktualizací podařilo vylepšit tuto funkci natolik, že dnes ji využívá valná většina uživatelů s radostí a bez jediného problému. Ústup od technologie 3D Touch je přitom stále diskutabilní. Na jednu stranu je nyní Apple schopen vytvářet lepší a levnější displeje, které však nedisponují senzorem tlaku, avšak na druhé straně tady máme funkci, která za dobu své působnosti sklízela obrovský úspěch. Jaký je váš názor na tuto změnu? Spokojíte se i s technologií Haptic Touch, nebo se pro vás 3D Touch stal nepostradatelnou funkcí?

Dnes nejčtenější

.