Zavřít reklamu

Další rok utekl jako voda a my tu máme nové iPhony. Kromě levnějšího iPhonu 11, který se stal nástupcem loňského iPhonu XR, jsme se dočkali také představení inovativních vlajkových lodí s názvy iPhone 11 Pro a iPhone 11 Pro Max, které zastupují loňské modely iPhone XS, respektive iPhone XS Max. Pojďme v tomto článku postavit loňské a letošní modely iPhonů proti sobě a podívejme se na veškeré rozdíly, které se odehrály jak ve vnitřnostech, tak po designové stránce.

Výkon a hardware

Nejdříve se pojďme společně podívat na všechny změny, které se odehrály ve vnitřnostech telefonu, tedy v hardwaru. Postupně se podíváme na procesor, dostupné paměti a výdrž baterie.

Procesor

Apple každým rokem vydává nové procesory s označením A. Loňský iPhone XS a XS Max disponovaly procesorem A12 Bionic, který zůstává i nadále velice výkonným a ve své branži se jedná o špičku. Včera představený iPhone 11 Pro a Pro Max nově dostaly procesor A13 Bionic, který svým výpočetním výkonem a dalšími parametry loňský A12 Bionic jednoduše předčil. A13 Bionic je stejně, jako vloni, vyroben pomocí 7nm výrobního procesu a uvnitř jeho těla se nachází přes 8,5 miliónů tranzistorů. Podle údajů, které Apple zveřejnil, je A13 Bionic o 20 % výkonnější a o 40 % úspornější, než A12 Bionic. Prozatím však není jisté, na jakých taktech procesor běží – na konkrétní čísla si budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. S jistotou však můžeme říct, že A13 Bionic svoji konkurenci v podobě Samsungu a Huawei opět rozdrtí.

Paměti

Procesoru sekundují také operační paměti. Pokud se podíváme na iPhone XS či XS Max, tak tyto modely se chlubí 4 GB operační paměti RAM. V případě nově představených iPhonů 11 Pro a Pro Max sice přesná data ještě nevíme, spekuluje se však o navýšení na 6 GB. Tento skok je opravdu obrovský a společně s procesorem A13 Bionic budeme v ruce držet takový výpočetní výkon, o kterém se nám ještě ani nezdálo.

Baterie

Výdrž baterie je v případě Phone 11 Pro oproti iPhonu XS o o 4 hodiny delší. Pokud se podíváme na velikána v podobě 11 Pro Max, tak v tomto případě se můžeme těšit až na o 5 hodin delší výdrž baterie, než v případě loňského XS Max. Kapacita baterie iPhonu 11 Pro je 3190 mAh, v případě loňského iPhonu XS je poté kapacita „jen“ 2658 mAh. Větší bratříček poté disponuje baterií o kapacitě 3500 mAh, loňský XS Max se chlubí 3174 mAh. Kromě toho vás také určitě potěší fakt, že u vrcholných Pro modelů naleznete v balení namísto 5W klasického adaptéru výkonnější 18W adaptér.

Nový čip U1

Souvisejíci

Naprostou novinkou u nových iPhonů je ultra-širokopásmový čip U1. Žádný starší jablečný telefon tímto čipem nedisponuje, iPhone 11, 11 Pro a 11 Pro Max jsou tedy jediné modely, které se jej dočkají. Díky němu zvládne iPhone určit přesné umístění ostatních zařízení v místnosti, které taktéž disponují čipem U1. Své využití najde především u funkce AirDrop. S jeho implementací totiž dojde k lepšímu třízení kontaktů a v budoucnu by dost možná mohl být využit i k lokalizaci zařízení pomocí lokalizačního přívěsku. O této technologii toho prozatím moc nevíme, avšak rozhodně se máme na co těšit.

Konstrukce

Co se týče samotné konstrukce, tak si hned na první pohled určitě všimnete většího modulu fotoaparátu na zádech iPhonu 11 Pro. Záda nového modelu se dále dočkala změny Apple loga, které je nyní uprostřed, a to jak vertikálně, tak horizontálně. U loňských modelů bylo logo umístěno klasicky v horní polovině celého těla. Voděodolnost telefonu je stále IP68, upřesňující informace tohoto standardu jsou však jiné. Loňské modely XS vydržely ve vodě 30 minut v maximální hloubce dva metry. U nových modelů tato doba zůstala stejná, ale maximální ponor se zvětšil na celkově čtyři metry. Dočkali jsme se také zbrusu nové barevné varianty, kdy vedle klasické vesmírně šedé, stříbrné a zlaté vyniká také půlnočně zelený. Velikost modelů je poté víceméně stejná, gramáž je poté u novějšího iPhonu 11 Pro o 11 gramů vyšší, v případě větších variant je rozdíl 18 gramů ve prospěch loňského iPhonu XS Max.

Fotoaparát

Největší změnou si poté prošel fotoaparát, který lze považovat za možná největší rozdíl mezi loňským iPhonem XS a novým iPhonem 11 Pro. Nově nalezneme na zádech 11 Pro a 11 Pro Max hned tři čočky, což je o jednu více, než minulý rok. Na zádech iPhonu 11 Pro a 11 Pro Max se tyčí trojitý 12MP fotoaparát s ultraširok­oúhlým objektivem, širokoúhlým objektivem a teleobjektivem, kdežto iPhonu XS a XS Max chybí ultraširoký objektiv. Ultraširokoúhlý objektiv se pyšní clonou f/2.4, širokoúhlý objektiv poté clonou f/1.8, která je stejná, jako u loňského modelu. Změna je poté v teleobjektivu, který má clonu f/2.0 oproti loňské cloně teleobjektivu f/2.4. Součástí zbrusu nových iPhonů 11 Pro a 11 Pro Max je také dlouho očekávaný noční režim, kterého se žádné jiné modely nedočkají. Díky ultraširokoúhlému objektivu bude nově možnost snímek až 2x oddálit. 2x optické a 10x digitální přiblížení poté zůstalo naprosto totožné. Novinkou je také možnost QuickTake videí, kdy stačí podržet tlačítko a iPhone 11 Pro začne ihned nahrávat video.

Přední fotoaparát se také dočkal mnohých změn. Nyní je u nejnovějších modelů k dispozici přední TrueDepth kamera s 12MP fotoaparátem. V loňské generaci se nachází „slaboučký“ přední TrueDepth fotoaparát se 7MP. Clona zůstala stejná – f/2.2, novinkou je poté možnost nahrávání 4K videí v až 60 snímcích za sekundu. Nově můžete video z přední kamery také zpomalit a vytvořit tzv. slofies (slow selfies – zpomalené selfie).

Displej

Displej nových modelů se poté dočkal nového označení Super Retina XDR. Využitá technologie zůstala stejná, tzn. OLED. Rozlišení je taktéž stejné, u iPhonu 11 Pro a iPhonu XS se jedná o 2436 × 1125 při 458 pixelech na palec, větší 11 Pro Max a XS Max poté disponuje rozlišením 2688 × 1242 při 458 pixelech na palec. Kontrastní poměr se u novinek zvětšil na 2 000 000 : 1 oproti loňskému 1 000 000 : 1. True Tone je samozřejmostí, stejně tak jako gamut P3. Maximální jas u iPhonu 11 Pro a 11 Pro Max je poté 800 nitů, což je 175 jednotek více, než v případě loňských modelů.

Cena a úložiště

iPhone 11 Pro, který zastoupil loňský iPhone XS, přišel naprosto očekávaně ve třech variantách úložiště. Apple se v tomto případě držel prakticky skoro stejné šablony, jako minulý rok – a to i co se týče cen. I letos je tedy iPhone 11 Pro k dispozici se 64 GB pamětí, která vyjde na 29.990 korun, 34.590 korun si poté připravte za model s 256 GB úložištěm a vrcholná paměť 512 GB poté vyjde na 40.790 korun. Minulý rok byly ceny v případě iPhonu XS následující – 64 GB varianta za 29.990 korun, 256 GB varianta za 34.490 korun a vrcholná 512 GB varianta za 40.490 korun.

Stejné varianty, tedy co se úložiště týče, nabízí i větší iPhone 11 Pro Max. Za 64 GB model zaplatíte 32.990 korun, střední 256 GB varianta vyjde na 37.590 korun a nejdražší dostupný model s 512 GB úložištěm vyjde na 43.790 korun. Loňský iPhone XS Max vás vyšel v 64 GB variantě na 32.990 korun, střední 256 GB varianta stála 37.490 korun a 512 GB verze vyšla na 43.490 korun. Když tedy vypustíme rozdíl pár stovek u 256 GB a 512 GB varianty, tak se dají ceny považovat za totožné s loňským rokem.

Dnes nejčtenější

.