Zavřít reklamu

Apple včera představil trojici nových iPhonů, nový iPad a další novinky. Od zářijové Keynote si řada lidí ale slibovala i věci, kterých jsme se nakonec nedočkali. Kromě lokalizačního přívěšku někteří očekávali buďto rovnou příchod headsetu pro rozšířenou realitu, nebo alespoň jeho konkrétnější příslib. Ani s touto novinkou se nakonec Apple při Keynote nevytasil, řada indicií však napovídá, že se v tomto směru rozhodně něco chystá. Potvrzují to kódy v iOS 13 GM, stejně jako v iOS 13.1 beta 3.

Souvisejíci

Již v dubnu se na serveru 9to5Mac objevila zpráva, podle které Apple chystá stereo AR headset, spolupracující s iOS zařízeními. Gui Rambo z 9to5Mac a vývojář Steve Troughton-Smith shodně objevili v iOS 13 GM a iOS 13.1 beta 3 dosud neznámý framework s názvem StarBoard, který by měl sloužit právě pro AR zařízení. O tom, že se pracuje na podpoře stereo AR zařízení v iOS, již tedy není pochyb. Trochu překvapivě ale možná může působit zpráva, že se nemusí nutně jednat o spekulované „Apple Glasses“. S velkou pravděpodobností by totiž mohlo jít o headset, připomínající například Daydream od Googlu, jehož testování v současné době probíhá s podporou dvou Apple zařízení. Ta nesou kódová označení Luck a Franc, ve hře je také zařízení třetí strany – HoloKit.

Stereo AR aplikace by na iOS zařízeních měly fungovat ve dvou režimech. Prvním režimem byl měl být „held mode“ – jak název napovídá, jedná se způsob práce s AR aplikací, při kterém uživatel pracuje s iOS zařízením, které drží v ruce. Druhým režimem je „worn mode“, při kterém má uživatel nasazený externí headset pro rozšířenou realitu. V operačních systémech byla nalezena i systémová položka s názvem StarBoard, nabízející podporu nového AR režimu podobným způsobem, jakým WatchKIt spolupracoval s původními Apple Watch.

Troughton-Smith na svém Twitteru potvrzuje, že iOS 13 GM obsahuje readme soubor, popisující způsob chodu Stereo AR aplikací bez náhlavní soupravy od Applu. Způsob zobrazení dostupných Stereo AR aplikací přirovnává Troughton-Smith k uživatelskému rozhraní CarPlay. Gui Rambo zastává názor, že Apple možná chtěl svůj systém pro rozšířenou realitu představit na včerejší Keynote, ale na poslední chvíli couvl. Systémová položka StarBoard nicméně zůstala v iOS 13 GM i iOS 13.1 beta 3 zachována. Ze systémů naopak zmizely dřívější reference k lokalizačnímu přívěšku, o jehož představení se v souvislosti se včerejškem rovněž spekulovalo.

Dnes nejčtenější

.