Zavřít reklamu

Slyšeli jste někdy jméno Jack Ma? Pokud ne, nevadí. E-shop, který měl tento muž pod křídly, totiž znáte zcela určitě. Řeč je o čínském gigantu Alibaba, který je využívaný nejen obchodníky z celého světa. A právě ten založil už v roce 1999 Ma, ze kterého se stal postupem času díky tomuto kroku nejbohatší Číňan světa s majetkem ve výši asi 457 miliard korun. Život v čele giganta jej však již omrzel a tak ve svých 55 letech z čela odstupuje. 

Svůj odchod z čela Alibaby komentoval Ma slovy: “Vždy se dívám dopředu. Musím si ještě splnit hodně snů. Kdo mě zná, ví, že nebudu zahálet. Svět je velký a já jsem stále mladý, tak chci zkusit nové věci.” I ty ale mohou být svým způsobem s Alibabou i nadále spjaty, jelikož z pozice jejího šéfa přechází “jen” do role řadového člena představenstva, odkud by mohl nadále alespoň mírně tahat za nitky. To se ostatně alespoň pro začátek tak trochu i čeká, jelikož se většina odborné veřejnosti shoduje v tom, že jeho nahrazení bude skutečný oříšek. “Myslím, že někoho jako Jack Ma bude velmi těžké nahradit. Je jedinečný. Je to takový čínský Steve Jobs,” hodnotní například Maho postavení autorka knihy o čínském technologickém průmyslu Rebecca Fannin. 

Burza jako zlatý krok

S Alibabou vkročil Jack Ma na burzu v září 2014 a prakticky okamžitě si připsal zajímavé prvenství. Tento vstup se totiž stal největší primární emisí akcií ve světové historii, když emise vynesla těžko uvěřitelných 25 miliard dolarů. Za úspěchem je však spousta tvrdé práce, což Ma potvrdil jedním ze svých výroků. Dle jeho slov je pro úspěch mladého člověka nutné, aby pracoval 12 hodin denně šest dní v týdnu, což mnohé lidi pobouřilo a rozvířilo diskuze o tom, zda je takové vyvážení pracovního a osobního života vůbec zdravé a normální. Jak se však zdá, pro Jacka zřejmě ano, jelikož kromě práce má i ženu a tři děti. 

Dnes nejčtenější

.