Zavřít reklamu

Přestože nás od startu nejočekávanější Apple Keynote letošního roku dělí zhruba 26 hodin, úniky informací poodhalující produkty, které se zítra světu představí, neutichají. Před malou chvílí se například podařilo vývojářům spolupracujícím s portálem MacRumors vydolovat z interní bety iOS 13 informace o zbrusu novém koprocesoru, kterým budou osazeny iPhony 11. 

Novinka nese kódové označení Rose, avšak v betě je označována i jako R1. Jedná se o zbrusu nový koprcesor, který bude v některých věcech “vypomáhat” čipsetu A13 a tím zajišťovat plynulost daných operací. Novinka podle všeho vychází z koprocesorové řady M, která iPhonu pomáhá především ve snadnějším zjišťování jeho polohy a to především díky celé řadě senzorů a na kterou vsázel dlouhé roky. Ty bude využívat i nový R1, avšak přidá k nim i Bluetooth 5.1, ultraširokopásmové a kamerová data senzoru a dalších několik prvků, které by měly zajistit ještě přesnější určování polohy a snad i snadnější hledání lokalizačního přívěsku Applu, který by měl z novinek též těžit. Jelikož tedy R1 přebírá prakticky všechny funkce koprocesorů řady M, je více než pravděpodobné, že tuto řadu v iPhonech zcela nahradí. Jasněji ale budeme mít samozřejmě až po prvních rozborech, které jeho implementaci potvrdí či naopak vyvrátí. 

Nasazení nového koprocesoru víceméně potvrzuje zprávy analytika Ming-Chi Kua z předešlých měsíců, ve kterých tvrdil, že se novinky představí s výrazně vylepšeným systémem pro určování polohy především v interiérech. I v těch by totiž měly být přednosti nového R1 skutečně citelné, což ocení zejména ti, kteří jsou zvyklí využívat například indoor navigace na letištích nebo v obchodních centrech v zahraničí. Ani u nás bychom ale na tento komfort nemuseli čekat dlouhé roky, jelikož se podobné vychytávky stávají mezi lidmi čím dál vyžadovanějšími a jak Apple, tak obchodní centra, se kterými na mapách musí spolupracovat, si toho jsou velmi dobře vědomy. 

Dnes nejčtenější

.