Zavřít reklamu

Zářijová Keynote už je téměř za dveřmi a to pro mnohé jablíčkáře znamená jediné – jejich natěšenost na novinky stoupá do nezměrných výšin. Abychom vám čekání na novinky zkrátili, připravili jsme pro vás stručný souhrn toho, co od nich očekáváme my, čili redakce magazínu Letem světem Applem. Jako pátou tu máme naši vizi nové generace Apple TV.

Design

Apple se u svých televizních boxů drží již řadu let stejného designu a proto neočekáváme, že bychom se měli v tomto směru dočkat zrovna letos jakékoliv revoluce. První zmínky o tom, že Apple chystá představené nového modelu Apple TV, se navíc dostaly na světlo světa teprve minulý týden, z čehož lze vydedukovat, že se o žádný obří upgrade jednat nebude. Kdyby totiž mělo, bylo by o vývoji tohoto produktu slyšet dlouhé měsíce před jeho představením, stejně jako tomu bylo v případě Apple TV 4K v září 2017. Počítejte tedy s klasickou černou krabičkou a nápisem  tv na jejím vrcholu. 

Zatímco u Apple TV jako takové neočekáváme žádné designové revoluce, v případě ovladače, který k ní dostanete při koupi, bychom se pár designovým změnám nedivili. V současnosti na něm naleznete jen pět tlačítek (přičemž jedno je spíše dvojtlačítko pro měnění hlasitosti), avšak nová generace by mohla teoreticky nabízet tlačítek víc. Proč? Odpověď je jednoduchá. Apple TV bude totiž sloužit jako jedna z platforem, na které si budeme moci užívat hry přes Apple Arcade a bylo by tak určitě fajn, kdyby se Apple rozhodl ovladač alespoň elementárně přizpůsobit pro hraní některých her. To lze sice i nyní, žádné terno to však rozhodně není. Pár tlačítek navíc či podobné prvky by ale pomoci v tomto směru mohly, pokud by ovšem byly zvolené správně. Nedá se ale samozřejmě očekávat, že touto úpravou dostanete kopii DualShocku či ovladače od Xboxu One. 

Vylepšení “pod kapotou”

Apple TV 4K si sice na nedostatek výkonu díky čipsetu A10X stěžovat nemůže, do budoucna by však ani on nemusel stačit. U přehrávání filmů s ním sice problém nebude, avšak u výše zmíněného Apple Arcade by mohl. Přeci jen, i na iPhonech je při hraní náročnějších her zcela evidentní výkonnostní rozdíl, kdy telefony se staršími procesory nestíhají a hra se tak může například sekat, zatímco iPhony novějšího data zvládají prakticky všechny hry bez jakéhokoliv problému. Nasazení nového čipsetu u Apple TV je tedy nutností. Jaký přesně se v ní objeví sice v tuto chvíli zcela jasné není, avšak my bychom vsadili na A12X Bionic, který můžete najít v loňských iPadech Pro a to zejména díky jeho fenomenálnímu grafickému výkonu výrazně převyšujícím výkon klasického A12. Čipset z řady X navíc Apple nasadil i minule a to zřejmě ze stejného důvodu, tudíž by tu rozhodně překvapením nebyl. 

Očekávat rozhodně můžeme i navýšení RAM paměti. K tomu se totiž Apple odhodlává u nových generací Apple TV pravidelně a bylo by tak skutečně překvapující, kdyby se k tomuto kroku nerozhodl i tentokrát. Nynější Apple TV 4K disponuje „jen“ 3 GB RAM, avšak iPady Pro s čipsetem, který očekáváme u nové generace Apple TV, hned 4 GB a v nejvyšší konfiguraci s 1 TB úložištěm dokonce 6 GB. Očekáváme tedy minimálně nasazení 4 GB, což by se mohlo na fungování televize minimálně z dlouhodobějšího hlediska blahodárně projevit.

Další vylepšení, nad kterým se spekuluje a kterému věříme, je nasazení portu HDMI 2.1 namísto původního HDMI 2.0a. Ten podporuje například vyšší rozlišení a obnovovací frekvenci přes 4K a 8K až po 10k, to vše navíc s obnovovací frekvencí 100 či 120 Hz podle rozlišení. Jedná se tedy o naprosto ideální prvek právě pro hry z Arcade, které by díky tomu mohly být skvěle plynulé. Za zmínku pak stojí třeba i podpora audiorežimů DTS Master, DTS:X, Dolby True HD a samozřejmě Dolby Atmos. Více informací o tomto standardu se můžete dočíst zde. Samozřejmě je však nutné disponovat kromě nové Apple TV i televizí s podporou tohoto standardu. Pokud jí však nedisponujete, svým způsobem to ničemu nevadí. Neužijete si sice nejlepší vlastnosti tohoto standardu, avšak díky jeho kompatibilitě s HDMI 2.0 si můžete být jistí alespoň tím, že vám v televizi zkrátka pojede. 

Cena

Vzhledem k tomu, že vylepšení, která Apple nové Apple TV vnukne, nebudou nikterak velká, očekáváme, že se cena od předešlé generace nikterak výrazně nezvýší, pokud tedy vůbec. Pohybovat bychom se tedy mohli opět mezi 5 až 6 tisíci korunami, což není rozhodně částka, která by někoho vyloženě zničila. Pokud by však Apple například do své nabídky přidal i další úložné verze, které by opět s ohledem především na Apple Arcade dávaly smysl, cena by se samozřejmě dostala o něco výš. Jasněji ale budeme mít až zítra.

Dnes nejčtenější

.