Zavřít reklamu

Originální počítače Apple I jsou dnes už historickou relikvií, o kterou se perou sběratelé po celém světě. Naposledy se jeden funkční kousek prodal v aukci za více než 10 milionů korun. Svůj vlastní počítač Apple I však nyní může mít každý. Stačí, když se spokojí s tím, že nejde o původní originál, ale o originálu podobnou skládačku.

Společnost SmartyKit představila novou repliku počítače Apple I, která se dává dohromady jako jakési složitější lego. Montáž nevyžaduje žádné pájení a celý proces trvá maximálně několik hodin. Základní desku počítače je možné osadit 15 přibalenými čipy, PS/2 klávesnicovým portem a konektorem pro připojení do TV. V systému běží stejný program, s jakým před desítkami let nově založená společnost Apple rozesílala svůj první počítač do světa. Jedná se o verzi, kterou dával dohromady Steve Wozniak a které se jmenuje Monitor.

Ten navrhl počítač Apple I jako potvrzení myšlenky, že i nadšenci si mohou doma „na koleni“ vybudovat poměrně jednoduchý, avšak schopný a funkční počítač z relativně levných komponent. Jobs tehdy Wozniaka přesvědčil o tom, že by měli tento jeho koncept prodávat jako (skoro)hotový produkt. A tak se také stalo. Apple prodával osazenou základní desku za 666,66 dolarů. Model od SmartyKit stojí 66,66 a na rozdíl od originálu vyžaduje nějaké to skládání navíc. Skládačka se zatím neprodává, na webu výrobce je však možné se zaregistrovat a dostat notifikaci v momentě, kdy bude k dispozici.

Dnes nejčtenější

.