Zavřít reklamu

Jen pár desítek hodin před představením iPhonů 11 musí Apple řešit nepříjemný problém ve svém dodavatelském řetězci. Čínské organizace hlídající dodržování pracovních podmínek v tamních fabrikách totiž zjistily, že hlavní dodavatel Applu pracující na nových iPhonech 11 – společnost Foxconn – zaměstnává nadbytek sezonních pracovníků, čímž porušuje čínské zákony. Apple tak musí celou situaci narychlo řešit. 

Původně obviňovaly čínské organizace Apple a Foxconn z porušení velkého množství tamních zákonů při výrobě nových iPhonů Tato nařčení Apple dle agentury Bloomberg důkladně prošetřil a došel k závěru, že jsou ve většině případů nepravdivá. Tvrzení o tom, že Foxconn ve svých fabrikách zaměstnává nadbytek brigádníků je ale pravdivé a je tedy nutné tuto skutečnost změnit. To ale zřejmě nebude tak úplně jednoduché, jelikož zatímco čínské zákony dovolují, aby brigádníci tvořili maximálně 10 % všech zaměstnanců daného podniku, ve Foxconnu tvoří nyní brigádníci zhruba 50 % pracovníků. Je tedy jasné, že jejich nahrazení bude skutečný oříšek, který se navíc Applu ani Foxconnu nemusí podařit rozlousknout. O to se ale údajně společnosti podle pozorování čínských organizací tak úplně nepokouší a nechávají vše při starém, což si však lze vysvětlit právě obrovským rizikem, kterému by se vystavily, když by v jedné z nejdůležitějších částí roku z pohledu Applu začali vyměňovat své zaměstnance ve fabrikách. 

Je poměrně pravděpodobné, že k větší obměně pracovníků se Foxconn spolu s Applem odhodlá až poté, co opadne největší zájem o novinky vyžadující si i neobjemnější výrobu. To by však mohlo být letos podle mnoha prognóz vcelku brzy, jelikož se od novinek neočekává, že by se staly naprostými prodejními hity. Těmi totiž mají být až iPhony pro rok 2020, které nabídnou kromě podpory 5G sítí i nový design či další výrazné vylepšení fotoaparátu. Mnozí jablíčkáři si tak raději ještě rok počkají. Vše ale může být nakonec ve výsledku ještě zcela jinak. 

Dnes nejčtenější

.