Zavřít reklamu

Možná jste v poslední době postřehli, že když jste v App Storu vyhledávali nějakou aplikaci třetí strany, tak se vám na prvních příčkách často objevovaly aplikace přímo od Applu. Jablečná společnost chtěla tímto nejspíše prosadit fakt, že své aplikace v mnohých případech považuje za nejlepší volbu. Jak to tak ale vypadá, tato taktika se příliš nepovedla. V jednom z posledních rozhovorů, konkrétně s Philem Shillerem a Eddy Cuem pro magazín New York Times, bylo prozrazeno, že došlo k napravení algoritmu, který se staral o to, že se jablečné aplikace objevovaly ve vyhledávání v App Storu na prvních příčkách.

Pokud jste v minulosti například do vyhledávače v App Storu zadali slovíčko „music“, tak nejenže se vám objevila aplikace Apple Music. Zároveň se na prvních deseti příčkách objevilo dohromady sedm aplikací, které byly od Applu. Mezi ně patřily například aplikace GarageBand, iTunes Remote, Music Memos, iTunes Store, iMovie a také Klipy. Kalifornský gigant se nechal slyšet, že algoritmus v App Storu fungoval tak, že při vyhledávání sdružoval více aplikací od stejného vývojáře, a to i když spolu úplně nesouvisely. Prvotní myšlenka byla samozřejmě dobrá, například pokud jste chtěli vyhledat všechny aplikace z kancelářského balíčku Microsoft Office, tak stačilo do vyhledávání zadat „office“. Dominance aplikací kalifornského giganta však byla v App Storu opravdu obrovská.

K vypnutí sdružování aplikací od stejných vývojářů došlo údajně již 12. července a výsledky byly viditelné prakticky ihned. Pokud nyní zadáte do vyhledávání v App Storu „TV“, tak se vám namísto čtyř aplikací od Applu objeví dvě. V případě, že zadáte do vyhledávání „video“ anebo „maps“, už se vám namísto tří aplikací objeví jen jedna. Aplikace Apple Wallet se poté propadla z prvního místa při vyhledávání „money“ a „credit“ na nižší příčky. Shiller a Cue v rozhovoru uvedli, že se spíše jednalo o jakousi formu „upřesnění“, než o opravení chyby. Údajně algoritmus fungoval dobře, ale stavěl vývojáře aplikací do nevýhodné pozice.

Dnes nejčtenější

.