Zavřít reklamu

Apple v současné době nabízí dva nástroje, umožňující vývojářům vytvářet aplikace pro lékařský výzkum. Jedná se o platformy ResearchKit a CareKit. Díky ResearchKit je možné v aplikacích vytvářet formuláře s informovaným souhlasem, dotazníky a podobné položky s přizpůsobitelnými moduly, zatímco CareKit umožňuje vývojářům tvořit aplikace, které uživatelům pomáhají se sledováním jejich zdravotního stavu.

V současné době je ve stádiu vývoje další podobný nástroj, související s výzkumem. Podle dobře informovaných zdrojů by měl nést název SensorKit a jeho úkolem by mělo být umožnit vývojářům integraci s řadou senzorů včetně těch, které se nacházejí v Apple zařízeních, jako je iPhone nebo Apple Watch. Díky tomuto nástroji budou mít aplikace přístup k široké škále senzorů, jako je například čidlo okolního světlo, akcelerometr, gyroskop nebo krokoměr. Aplikace, vytvořené za pomoci tohoto nástroje, by mohly využívat také senzor srdečního tepu v Apple Watch.

Apple ale chystá také vydání nové aplikace s názvem Research. Ta by měla uživatelům usnadnit správu jejich účasti v nejrůznějších studiích a výzkumech, které mohou být součástí aplikací třetích stran v App Storu. Díky tomu, že budou mít vývojáři třetích stran přístup k různým senzorům v Apple zařízení, budou moci spustit zcela nové typy výzkumů a studií. Těch se uživatelé budou moci zúčastnit tím nejjednodušším a nejpohodlnějším způsobem – v aplikacích na svých smartphonech. Jednoduchá a pohodlná bude pro vývojáře i práce na zmíněných výzkumech. Bližší informace, týkající se připravovaného nástroje, zatím nejsou k dispozici. Dá se ale předpokládat podobná úspěšnost, s jakou se setkal například HealthKit či CareKit.

Dnes nejčtenější

.