Zavřít reklamu

O příchodu lokalizačního přívěsku z dílny Applu již není díky spoustě úniků informací především z kódů bety iOS 13 prakticky pochyb. Jelikož se však jedná o zcela nový produkt, mnoho otazníků visí nad jeho funkčností a především pak technickými specifikacemi. Tuto skutečnost se dnes rozhodl změnit přední Apple analytik Ming-Chi Kuo, jehož zdroj se řadí mezi jedny z nejlepších. Právě ty mu totiž prozradili poměrně zajímavé technické detaily. 

Podle zdrojů Kua budou lokalizační přívěsky Applu osazeny ultraširokopásmovou technologií či UWB, kterou by měly podporovat i všechny letošní iPhony. Ta se dá zjednodušeně popsat jako věc zajišťující vysoce přesné určení polohy daného předmětu spárovaného se zařízením tuto technologii podporujícím, přičemž přesnost by se měla pohybovat skutečně na centimetry. V tomto ohledu tak novinka suverénně překonává WiFi či Bluetooth LE, které se tak velkou přesností chlubit v žádném případě nemohou, jelikož se u nich dá hovořit spíše o odchylce v metrech, nežli centimetrech. Technologie je navíc velmi energeticky úsporná, což zřejmě bude u tohoto produktu jedna z nejdůležitějších věcí. Bude totiž napájen klasickými bateriemi, jejichž častá výměna by mohla být pro mnohé obtěžující a to dokonce natolik, že se pro pořízení či dlouhodobější využívání produktu nerozhodnou. 

Použití této vysoce přesné zaměřovací technologie má ale jeden háček. Pro využití je nutné spárování se zařízením, které ji podporuje. Mohlo by se tak teoreticky stát, že lokalizační přívěsky budou plně funkční jen a pouze s letošními iPhony. Modely starší by s nimi sice také velmi pravděpodobně spolupracovaly, avšak zaměřování přesnosti přívěsků přes ně by nebylo ani zdaleka tak přesné, což by vedlo k jejich zdlouhavějšímu hledání a tedy i potenciálním nepříjemnostem. Ty však Apple rád podstoupí, jelikož omezení funkčnosti přívěsků pouze na nejnovější iPhony by mohlo znamenat obrovské prodejní potíže, které by tento zajímavý produkt udupaly podobně jako HomePod prodeje na několika málo trzích ve světě. 

Přestože se dá očekávat, že do úterka unikne o lokalizačním přívěsku ještě několik zajímavostí, veškeré detaily o něm nám prozradí až samotný Apple na Keynote. Bylo by totiž skutečně velkým překvapením, kdybychom se tohoto produktu v úterý po všech únicích nedočkali. Nezbývá tedy než doufat, že bude stát novinka skutečně za to, bude plně funkční a hlavně cenově dostupná. Veškeré detaily o tomto produktu si můžete zatím přečíst zde

Dnes nejčtenější

.