Zavřít reklamu

Java patří mezi jedny z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších programovacích jazyků na světě. V poslední době jste si ale možná mohli všimnout, že se na internetu množí zprávy o napadeních operačních systémů z webu. A většina z nich byla uskutečněna právě kvůli bezpečnostním trhlinám, kterými Java bohužel disponuje. Pokud tedy máte na Macu nějaká důležitá data, a pokud jste zároveň člověk, který by mohl být cílem pro případné hackery, tak byste měli Javu z vašeho Macu kompletně odinstalovat. Bohužel nemáme v případě Javy k dispozici klasické tlačítko pro odinstalování, a tak musíme pro kompletní smazání využít Terminál. Pojďme se tedy společně podívat, jak na to.

Jak na Macu kompletně z operačního systému odstranit Javu

Jak už jsem zmínil v úvodu, tak v tomto případě musíte pro kompletní odinstalování využít Terminál. Ten najdete v Aplikacích ve složce Utility, popřípadě jej můžete spustit skrze Spotlight, který vyvoláte stisknutím klávesové zkratky Command + mezerník. Do textového pole Spotlightu poté stačí zadat slovo Terminál a volbu potvrdit klávesou Enter. Po spuštění terminálu si zkopírujte tento příkaz:

sudo rm -fr /Library/Internet\ Plug-Ins/JavaAppletPlugin.plugin

A poté jej potvrďte Enterem. Jakmile se tento příkaz vykoná, tak zkopírujte další příkaz:

sudo rm -fr /Library/PreferencePanes/JavaControlPanel.prefPane

Poté jej opět potvrďte Enterem. Na konec si ještě zkopírujte poslední příkaz, který kompletní smazání dokončí:

sudo rm -fr ~/Library/Application\ Support/Oracle/Java

A opět jej potvrďte Enterem. Tímto způsobem jste ze systému macOS kompletně smazali veškeré stopy po programovacím jazyku Java. Je možné, že po vás bude Terminál vyžadovat administrátorské heslo pro ověření – samozřejmě jej zadejte. Jakmile tento proces dokonáte, tak už jej nelze žádným způsobem vrátit zpět. Pro opětovné nainstalování Javy ji budete muset znovu stáhnout a nainstalovat.

Souvisejíci

Java však nemusí být jedinou hrozbou, díky které se mohou hackeři zmocnit vašich dat. Problémy má i výrobce procesorů Intel, které jsou mimo jiné osazené i ve všech Macích a MacBoocích. Jen v tomto roce se objevily tři závažné chyby, konkrétně Meltdown, Spectre a ZombieLoad. První ze dvou jmenovaných chyb už byly nejspíše odstraněny, avšak co se týče ZombieLoad, tak v tomto případě se můžete ochránit pouze vypnutím multithreadingu. Přijdete tedy o významnou část výkonu vašeho Macu. Pokud se chcete dozvědět, jak na to, tak si otevřete související článek u tohoto odstavce.

Dnes nejčtenější

.