Zavřít reklamu

Důsledkem táhlých a intenzivních obchodních sporů mezi Spojenými státy a Čínou jsou mimo jiné i vyšší celní poplatky, uvalené na zboží od Applu, sestavené v Číně a dovezené opět do USA. Společnosti Apple se podle všeho nepodařilo dohodnout se s vládou na snížení nebo oddálení některých celních poplatků. Ty proto minulou neděli vstoupily v platnost.

Patnáctiprocentní celní poplatky se v současné chvíli vztahují na sluchátka AirPods i Beats, Apple Watch, některé iMacy, chytré reproduktory HomePod a hrstku dalších produktů. Poplatky se vztahují také na některé náhradní díly a NAND flash paměti, používané v iPhonech. Výše celních poplatků byla zapsána ve federálním registru a po nedělní půlnoci tamního času vstoupila v platnost. Zmíněným celním poplatkům se prozatím vyhnuly iPhony – z obav o možné ohrožení jejich prodejů v době před vánočními svátky se Applu podařilo vyjednat odložení zavedení celních poplatků na druhou polovinu letošního prosince.

Souvisejíci

Analytik Ming-Chi Kuo minulý měsíc vyjádřil domněnku, že Apple mohl většinu celních poplatků vstřebat a nezvyšovat kvůli nim cenu svých produktů. Apple se sám snaží pro tuto nepříjemnou situaci najít řešení – jedním z kroků, které v tomto směru podnikl, je postupný přesun výroby do zemí mimo Čínu. Jedná se například o Vietnam nebo Indii. CEO Applu Tim Cook se také kvůli clům sešel s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Zatím se mu sice podle všeho nepodařilo vyjednat úlevu na zmíněných poplatcích, na jedné ze schůzek ale podotkl, že tato opatření by mohla Apple znevýhodnit oproti některým konkurentům, jako je například společnost Samsung.

Trump tento argument po schůzce označil za přesvědčivý a uvedl, že o všem popřemýšlí. Apple také poslal dopis Trumpově kabinetu, v němž mimo jiné napsal, že vysoké celní poplatky by mohly mít negativní vliv na přínos Applu pro ekonomiku Spojených států. Kromě výše uvedených produktů podléhají clům také adaptéry, kabely, pouzdra a další příslušenství. Na prodej v zemích Evropské unie nicméně zmíněná cla nemají žádný vliv.

Dnes nejčtenější

.