Zavřít reklamu

Fanoušků, kteří jsou ochotni utratit neuvěřitelné sumy jen kvůli pocitu, že budou vlastnit věc podepsanou oblíbeným hercem či zpěvákem, je spoustu. A ač by se to mohlo někomu zdát nepravděpodobné, technologický svět není výjimkou. Vlastně je to přesně naopak, od doby úmrtí Stevea Jobse se na aukcích vydražilo již několik předmětů, jenž vlastnoručně podepsal. Nemluvíme však o částkách do několika tisíc korun, většina předmětů se pohybovala v řádech desítek tisíc dolarů.

Podobný osud čekal také plakát od Pixaru, který Steve Jobs podepsal v roce 1995, po dokončení prvního animovaného celovečerního filmu, na nějž si většina z váš nejspíše vzpomíná – Toy Story. Jednalo se o milník v produkci počítačově vytvořených filmů a tento povedený animák se stal prvním průkopníkem. Od té doby byly vytvořeny již čtyři díly a s každým novým přírůstkem tato série nabírá větších rozměrů. Steve Jobs si potenciálního úspěchu byl vědom již tehdy, proto své jméno zvěčnil na jednom z plakátů, kde kovboj Woody stojí vedle Buzze a přátelsky ho drží kolem ramen. Plakát byste si ale nad postel nejspíše nepověsili, za 91 centimetrů vysoký a 61 centimetrů široký obrázek byste zaplatili přes 31 tisíc dolarů, tedy v přepočtu přes 713 tisíc korun, což je mimochodem částka, za kterou byste byli schopni pořídit 23 iPhonů XS v základu (budeme-li počítat jeden za 29 990 korun). A i kdybyste byli ochotni nad koupí zauvažovat, některý z největších příznivců vás již předběhl.

Podle aukce Nate D. Sanders Auctions, kde dražba probíhala, se plakát prodal ihned následující den po započetí. Původní cena startovala na o něco příznivějších 25 tisících dolarů, tedy přes 580 tisíc korun, ale brzy se vyšplhala na závratnou částku. To je mimochodem o poznání vyšší částka, než za kterou pořídíte nejlepší konfiguraci Macu Pro. Ten se pohybuje kolem cenovky 463 850 korun a troufáme si tvrdit, že za nabízenou cenu se vyplatí daleko více. Přesto je úctyhodné vědět, že se najdou fanoušci ochotní utratit takovouto sumu za předmět, jenž má de facto pouze sběratelskou hodnotu. Na druhou stranu, Steve Jobs byl velikán a tato aukce to, stejně jako mnoho dalších, opět potvrdila. Byli byste ochotni si podobnou věc koupit?

Dnes nejčtenější

.