Zavřít reklamu

Zatímco spekulace ohledně data představení nových iPhonů a dalších novinek jsou již díky čtvrtečnímu rozeslání pozvánek na Keynote plánovanou na 10. září minulostí, o spekulacích ohledně spuštění předobjednávek a prodejů novinky či vydání iOS 13 a dalších operačních systémů se totéž rozhodně říci nedá. Pojďme do nich tedy společně zabřednout i my a částečně si v datech, které se alespoň pro letošek vryjí mnohým jablíčkářům výrazně pod kůži, udělat pořádek. U některých událostí to totiž až takový problém není.

Spuštění předobjednávek

Pro start předobjednávek iPhonů platí relativně jednoduché pravidlo – bývají první pátek po premiéře telefonů. Této tradice se Apple drží již dlouhé roky a upřímně mě nenapadá prakticky žádný důvod, proč by z ní měl letos vybočit. Na toto nastavení jsou totiž zkrátka všichni zvyklí, počítají s ním a co víc – téměř všem zkrátka vyhovuje. Záměrně však říkám „téměř“. Předobjednávky a potažmo i prodeje totiž Apple již mnoho let rozděluje do několika vln a jelikož je Česko a Slovensko pro něj zřejmě relativně nezajímavý trh, v první předobjednávkové a prodejní vlně byste tyto státy hledali marně. Jinými slovy – předobjednávky nových iPhonů na Online Storu Applu odstartují velmi pravděpodobně v pátek 13. září, avšak jen ve vybraných státech, mezi kterými nejspíš nebudeme. Pro nás začne pravý objednávkový adrenalin až v den oficiálního spuštění prodejů v Česku a na Slovensku, kdy Apple na svém eshopu možnost koupě telefonu zpřístupní a zároveň jej začne distribuovat mezi lidi přes autorizované prodejce. Tento scénář ale nastane pouze v případě, že nebude s dostupností telefonů problém, což by letos být neměl. Pokud by se však opakovala situace z podzimu 2017, kdy byl iPhone X nedostupný až do listopadu, teoreticky bychom se mohli celosvětového spuštění předobjednávek ve stylu „kdo dřív přijde, ten dřív mele (respektive bere či nakupuje)“ přeci jen dočkat. Jak však zmiňuji i výše, pravděpodobnost je tentokrát skutečně malá, jelikož zdroje o problémech s výrobou prakticky nehovoří.

Spuštění prodejů

Místo ve druhé prodejní vlně iPhonů, které si naše země srdnatě drží již relativně dlouho, je svým způsobem prokletím i z hlediska spuštění prodejů. Proč? Protože k nám zkrátka dorazí o týden později než do zemí v první vlně. Obecně se dá říci, že nové iPhony doráží k prvním šťastlivcům z první vlny přesně týden po předobjednání – tentokrát tedy 20. září. My ale na iPhony většinou čekáme ještě o týden déle, takže bychom si měli novinky moci poprvé osahat až 27. září. To je sice s ohledem na první vlnu relativně pozdě, na druhou stranu však můžeme být rádi, že termíny letos vychází přesně tak, jak vychází. Vloni totiž připadalo spuštění prodejů v zemích druhé vlny na 28. září, na které u nás připadá Den české státnosti. Na novinky jsme si tak museli počkat o jeden den déle. Jasně, jedná se o detail. Potěšující co ale rozhodně nebylo.

Vydání iOS 13 a dalších operačních systémů

Zatímco přesné datum předobjednávek a prodejů novinek se dá s ohledem na to, že se Apple drží stále jedné strategie, vydedukovat relativně jednoduše, v případě vydání iOS 13 a potažmo dalších operačních systémů to tak jednoduché není. Doba mezi představením nových produktů a vydáním operačních systémů pro ně se totiž většinou liší. Zatímco ještě před pár lety byl Apple zvyklý své nové operační systémy veřejnosti zpřístupňovat ve středu před startem prodejů iPhonů, v posledních letech nemá problém ani se zpřístupněním v pondělí či úterý. Kvůli tomu si tak letos nelze zakroužkovat v diáři jeden jediný den, nýbrž hned tři po sobě jdoucí dny – konkrétně tedy 16., 17. a 18. září. V kuloárech se asi nejintenzivněji šušká o 17. září, avšak potvrdit jej zatím rozhodně nemůžeme a těžké říci, zda to dokážeme dřív, než toto datum prozradí samotný Apple. Jen pro zajímavost – iOS 8 vyšel ve středu, iOS 9 též ve středu, iOS 10 v úterý, iOS 11 též v úterý a iOS 12 v pondělí. Jeden by mohl namítat, že tento řetězec zcela jasně naznačuje vydání v pondělí 16. září, avšak ruka do ohně za to dát rozhodně nejde. iOS 7 a starší totiž vycházely zpravidla ve středy, což řetězec značně nabourává. Raději proto kalkulujte hned se třemi dny. Co se pak týče ostatních operačních systémů, ty vychází zpravidla kromě macOS souběžně s iOS. Systém pro Macy pak doráží zhruba s týdenním zpožděním.

Dnes nejčtenější

.