Zavřít reklamu

Vydatné deště  z uplynulých týdnů potěšily nejednoho milovníka houbaření. Vyprahlým lesům totiž na mnoha místech naší republiky dodaly opět vláhu a de facto tak i zrestartovaly houbařskou sezónu. Pokud tedy nyní vyrazíte do lesa, existuje skutečně velká pravděpodobnost, že si z něj pár (desítek) hub domů přinesete. Problém však může nastat v okamžiku, kdy v houbaření nejste zrovna dvakrát zběhlí a tudíž nevíte, jaké houby jsou jedlé a jaké by vám naopak uškodily. I s tím vám však již dnes může pomoci aplikace v telefonu.

Houbových aplikací je jako šafránu

Přestože jsou Češi obecně považováni za národ houbařů, v App Storu byste českou aplikaci, podle které by bylo možné spolehlivě rozpoznat houby, hledali marně. Vlastně nejen českou. I aplikací v angličtině, které vytvořili zahraniční vývojáři, je ve spojitosti s houbami a jejich rozpoznáváním skutečně velmi málo a ještě méně jich je kvalitních, což je dle mého názoru skutečně škoda. Přeci jen, nosit s sebou telefon do lesa je záchranáři doporučováno kvůli případným zraněním a atlas hub se v něm rozhodně neztratí. Nicméně i z toho mála, co je k dispozici, se fajn aplikace vybrat dá. Mě osobně se nejvíce osvědčila appka The Mushroom Book

Hezká aplikace, byť bez češtiny

Jedná se o velmi jednoduše pojatou aplikaci obsahující obrovské množství hub na mnohdy celé řadě fotografií, díky čemuž je není problém porovnat s tou, na kterou zrovna koukáte v lese. Zamrzí ale absence češtiny, což kvůli čemuž se musíte smířit s tím, že si domů sice velmi pravděpodobně odnesete jedlé houby, avšak stejně je nebudete tak úplně umět pojmenovat – pokud se tedy jejich názvy nepokusíte přelouskat přes překladače či neovládáte latinu. Anglické a české názvy hub spolu totiž mnohdy zcela nekorespondují. Na druhou stranu, popis vzhledu hub je snad u každé houby, kterou jsem v aplikaci zkoumal, napsán skutečně velmi jednoduše a věřím, že si z něj nějaké informace vytáhne i jedinec angličtinou téměř nepolíbený. Pojmy jako dark brown, sticky, či diameter up to 10 cm totiž k nepochopení rozhodně nejsou. A kdyby přeci jen byly, uživatele aplikace upozorní na to, zda je houba jedná či nikoliv obrázek palce nahoru, dolů či lebky. 

Pokud se vám nebude chtít houba hledat podle fotek, vyzkoušet můžete druhý způsob a to hledání podle vámi vygenerovaného modelu houby v aplikaci. To ve zkratce funguje tak, že si v nabídce vyberete z několika obrázků, jaký tvar klobouku má, zda je zespodu podobná klasickému hříbku nebo spíše bedle, zda má něco atypického na noze a v poslední řadě pak to, v jakém lese jste jí našli – tedy ve smíšeném, listnatém či jehličnatém. Pak už stačí jen stisknout tlačítko pro start hledání a aplikace nalezne všechny houby, které by měly odpovídat tomuto popisu. Tento způsob vyhledávání tak může být mnohdy o poznání rychlejší. 

Za určitou nevýhodu se dá kromě absence češtiny považovat i relativně časté objevování reklam, která vyskakuje zejména při návratu z houby na jejich seznam. Reklam se však dá jednoduše zbavit koupí plné verze appky za pouhých 25 korun, což je jistě fajn. Kvituji naopak možnost používání aplikace i bez připojení na internet, se kterým může být v některých lesích skutečný problém. Pokud tedy vášnivými houbaři jste, ale zkušeností a znalostí zatím moc nemáte, mohla by vám aplikace The Mushroom Book sběr usnadnit. Pokud vás pak bude absence češtiny štvát natolik, že kvůli ní nebudete tuto aplikaci chtít využívat, vystačit si holt budete muset s různými internetovými atlasy hub, kterých naleznete na českém internetu skutečně tuny. Fajn je třeba tento. V lese bez signálu či internetu vám ale bude k ničemu. 

Dnes nejčtenější

.