Zavřít reklamu

Poněkud překvapivě se před několika dny objevila vývojářská betaverze iOS, které nese označení 13.1. Apple nikdy betu takto vzdáleného softwaru nevydal, nicméně aktualizace je venku a její detailní prozkoumání přináší hned několik zajímavých informací.

Pravděpodobně zatím nejzajímavější se týká vylepšené funkce fotoaparátu a to jak v iPhonech, tak v iPadech. Jak naznačuje kód v softwaru, iOS 13.1 přinese možnost upravovat nahrávané video v reálném čase. Nová funkce uživatelům umožní, zjednodušeně řečeno, například zcela odstranit pozadí z nahrávané scény a nahradit jej něčím jiným. Bude tak možné pracovat s tzv. green screen efekty bez nutnosti použít green screen jako takový.

Souvisejíci

Pokud nás pozorně čtete již delší dobu, o výše uvedeném jsme už jednou psali. Konkrétně loni na podzim, když vyšlo najevo, že Apple koupil dánský startup Spektral. Inženýři ze Spektralu se zabývali tím samým, co je zmíněno v odstavci níže. Vyvíjeli speciální softwarové řešení, které dokáže dokonale analyzovat nahrávaný objekt a za pomocí chytrých algoritmů prostorově zmapovat nahrávanou scénu a rozpoznat cílový objekt od pozadí. Toto pozadí je pak možné dynamicky upravovat dle svých představ a zcela tak měnit podobu nahrávaného videa. A přesně to by měly umět nové iPhony a iPady společně s iOS 13.1. Apple má však k dispozici technologii, která tu původní od Spektral značně vylepší.

Jedná se o True Depth senzory, které jsou v současné době přítomné pouze ve Face Time kamerovém modulu, kvůli potřebám Face ID. Do budoucna by se však měla podobná technologie objevit také v hlavním kamerovém modulu na zadní straně telefonu. Tato technologie umožní hloubkové mapování fotografované/nahrávané scény. To, v kombinaci se softwarovým mapováním zmíněným výše, by mělo zajistit poměrně spolehlivé zanalyzování zaznamenávané scény, a tedy i spolehlivé a funkční vyjmutí pozadí a jeho nahrazení. Tato technologie může být využita jak pro kreativní výrobu videí, tak pro potřeby rozšířené reality, na které by měl Apple také ve velkém pracovat. Jak to dopadne ve skutečnosti uvidíme snad ještě letos. První velká aktualizace nových operačních systémů obvykle přijde ještě v průběhu podzimu (iOS 12.1 vyšel 30. října).

Dnes nejčtenější

.