Zavřít reklamu

Každým rokem se světoví výrobci chytrých telefonů předhánějí v tom, kdo bude mít zrovna u své vlajkové lodi lepší ochranu proti vniknutí vody a prachu. Odolnost vůči prachu a vodě se hodnotí standardem IP, za které se uvádí dvě čísla. První slouží k označení odolnosti proti prachu, druhé poté k označení odolnosti vůči vodě. A podle posledních dostupných informací to vypadá, že poslední iPhony, které disponují IP68, jsou opravdu proti vodě odolnější, než jeho předchůdci. Apple sice neposkytuje záruku na poškození zařízení vlivem vody, což mimochodem mnoho uživatelů neví, i přesto ale většina uživatelů svůj iPhone bez pochyb do vody ponoří.

Podle posledních zpráv to však vypadá, že případů, kdy došlo k poškození iPhonu vodou, ubývá. O tento malý průzkum se zasloužil uživatel Redditu s přezdívkou jonny970. Ten se rozhodl, že se v Google Trends pokusí najít slovní spojení „iPhone water damage“. Pokud se na výsledky podíváte, tak si můžete všimnout, že směrem od představení iPhonu 6s vyhledávání fráze „iPhone water damage“ konstantně klesá. Oficiálně je sice prvně voděodolný iPhone 7, o rok starší iPhone 6s však už disponoval opatřeními, které dokáží vniknutí vody zabránit. Jednoduše se dá z této analýzy vyvodit, že lidé, kteří postupem času vlastní novější a novější iPhony, už tak často nevyhledávají informace o poškození iPhonu vodou. Pokud si říkáte, proč se v grafu nachází časové úseky, ve kterých se nachází astronomický nárůst vyhledávání, tak se jedná o letní měsíce. V těch jsou lidé totiž častěji u vody a riziko poškození vodou tak rapidně vzrůstá. Na kompletní graf Goolge Trends se můžete podívat zde.

Souvisejíci

Ještě před tím, než se s vaším iPhonem vrhnete do vody, tak byste si měli ujasnit několik faktů. Voděodolnost rozhodně neznamená vodotěsnost. Kdyby byl iPhone vodotěsný, tak se do něho za žádných okolností nemůže dostat ani částice vody. Zároveň musíte brát v potaz, že standard IP se určuje u nových zařízení. Pokud tedy máte iPhone, který má ohnuté tělo, či jiné poškození, tak je jasné, že nebudete odolný proti vodě. Poslední věcí, kterou byste měli vědět, je nejnáchylnější místo na vniknutí vody – tím je slot pro SIM kartu. Zde se také nachází papírek, který reaguje na styk s vodou. Pokud servisní technik při reklamaci zjistí, že tento papírek reagoval na vodu, tak reklamaci neuzná.

Dnes nejčtenější

.