Zavřít reklamu

Zní to jako sci-fi, ale podle patentu Applu to vypadá, že se jablečná společnost pokusí o revoluci mezi klávesnicemi. Zatímco až do dnešní doby používaly všechny klávesnice, ať už v MacBooku nebo v Macu, klasické mechanické součástky, včetně samotných kláves, v budoucnu tomu tak zřejmě nebude. Apple podle patentů zvažuje, že by příští klávesnice mohly být fungovat pouze na bázi detekce stisku pomocí senzorů. Jak přesně toho chce společnost docílit nastiňuje nejnovější patent, který si nechala registrovat.

Apple se chce zřejmě mermomocí dostat zpět do role inovátora a obohatit technologický svět dalším převratným řešením, které by mohlo změnit pohled na to, jak využíváme příslušenství k počítači. Doposud fungovaly všechny klávesnice na stejné bázi, tedy zmáčknutím mechanické klávesy, na což systém reagoval určitým způsobem. Podle Apple to však jde i jinak a nejlepším řešením je údajně světlo. Jednotlivé klávesy by nebyly potřeba, v příslušenství by byly zabudovány senzory, které by průheldné klávesy prosvěcovaly a na „zmáčknutí“ světla reagovaly stejně, jako mechanická součástka. Taková klávesnice by mohla nabízet zajímavé možnosti přizpůsobení stisku a nechyběla by ani delší životnost. Musela by být však vyrobena z průsvitného materiálu, jímž by světlo bez problému prošlo.

Zatímco u klasické klávesnice fyzicky cítíte mačkání kláves, u té optické by muselo existovat jiné řešení. I na to však Apple myslel a jako adekvátní náhrada by mohly posloužit jakési kloboučky, jenž by pružně reagovaly na dotyk a měřily by také sílu samotného stisku. Zároveň by bylo možné tuto součástku bez problému vyměnit, protože by nijak přímo nezasahovala do samotného fungování klávesnice. Zjednodušeně by se tak dalo říci, že o klasické mačkání kláves bychom nepřišli, byť by samotná klávesnice fungovala na jiném principu. Nicméně se jedná stále o pouhý patent, který má k dokonalosti daleko. Uvidíme, zda Apple tento nápad někdy zrealizuje, nebo zůstane navždy ukryt někde v šuplíku.

Dnes nejčtenější

.