Zavřít reklamu

Pokud jste se někdy dostali do fáze, že jste si stáhli nějakou aplikaci, ale usoudili jste, že už ji dále nebudete potřebovat, tak jste ji určitě odinstalovali. Odinstalace však určitě proběhla v takovém duchu, že jste na vašem Macu najeli do kategorie Aplikace, kde jste si poté našli onu aplikaci, a tu jste poté přesunuli do koše. Co když vám ale řeknu, že tímto postupem nedošlo k úplnému odstranění aplikace a různé konfigurační a další soubory aplikace jsou stále součastí vašeho Macu? Naštěstí tuhle záležitost nemusíte řešit a ručně hledat v souboru soubory, které v něm po odinstalování aplikace zůstaly. Žijeme přece v moderní době a i s touto záležitostí nám může pomoci aplikace.

AppCleaner – když chcete kompletně odstranit aplikace

Jak už jsem zmínil v úvodu, tak pokud se rozhodnete pro klasické odstranění aplikace, tak odstraníte pouze onu aplikaci. Ostatní soubory, které však aplikace vytvořila jinde v systému, tímto klasickým způsobem neodstraníte. Pomoci vám s tím může aplikace AppCleaner, kterou můžete stáhnout pomocí tohoto odkazu. Na stránce stačí v pravé dolní části s názvem Downloads stáhnout tu verzi, kterou k vašemu operačnímu systému potřebujete. Jakmile tak učiníte, tak se vám stáhne soubor .ZIP, který stačí po otevření dvojitým stisknutím extrahovat. Po extrahování už se vám zobrazí samotná aplikace, kterou stačí jednoduše spustit. Ihned po prvním spuštění se vás aplikace zeptá, zdali chcete provádět automatické aktualizace – v tomto případě nevidím jediný důvod, proč byste tak neměli chtít. Máte však možnost volby. Poté už se zobrazí samotné malé okno aplikace, kde kterého už jen stačí přesunout aplikaci, kterou chcete kompletně odstranit. Jakmile do okna aplikaci přesunete, tak AppCleaner začne hledat všechny ostatní soubory aplikace, kterou odstraňujete. Po ukončení hledání si už můžete pomocí zaškrtávacích políček zvolit, jaké části aplikace chcete, či nechcete odstranit. Jakmile budete mít vybráno, tak klikněte v pravém dolním rohu na tlačítko Remove. Poté už se jen stačí ověřit heslem a stisknout tlačítko OK.

Souvisejíci

Jak si můžete všimnout v galerii, tak kdybych se rozhodl pouze pro odstranění aplikace, tak by v systému zbyly další soubory, které by se neodstranily. AppCleaner je však našel a já jsem si mohl jednoduše zvolit, zdali chci i tyto dodatečné soubory odstranit, či nikoliv. Občas mohou mít dodatečné soubory klidně i několik gigabajtů, proto byste určitě měli soubory odinstalovávat pouze tímto způsobem.

Dnes nejčtenější

.