Zavřít reklamu

Kdo by čekal, že vstup ohebných smartphonů na trh bude mít hladký průběh, ten by se šeredně zmýlil. Přestože hned dva velcí hráči své ohebné smartphony světu ukázali již na konci loňského roku, na pultech obchodů byste je stále hledali marně. Řeč je samozřejmě o Samsungu a jeho Galaxy Fold a Huawei a jeho Mate X. Přestože obě společnosti plánovaly vypuštění telefonů již před několika měsíci, nakonec byly nuceny své plány přehodnotit a prodeje přesunout až na letošní září. Ani to však u Huawei nakonec neklapne. 

Na jedné z mediálních akcí pořádané Huaweiem v Číně se nechala společnost před reportéry portálu TechRadar slyšet, že není šance, že by její Mate X dorazil na pulty obchodů v září. Společnost je proto nucena jeho start prodejů už podruhé přeložit a to údajně až na listopad. Ačkoliv není zcela jasné, co si odložení prodejů vyžádalo, dá se předpokládat, že se k němu Huawei uchýlil především kvůli snaze vyhnout se jakýmkoliv technickým problémům, které si užil Samsung u svých recenzních kusů. Pokud tedy listopadový termín vydání vydrží, telefonu se svět dočká zhruba rok po jeho představení.

Huawei Mate X se od Galaxy Fold velmi liší. Zatímco velký displej u telefonu je po zavření uvnitř a na vnější straně je k dispozici jen menší displej, v případě Mate X je velký displej na vnější straně a i při zavření má tak uživatel k dispozici skutečně velkou plochu pro práci. V rozloženém stavu je totiž úhlopříčka displeje Mate X 8” a při zavřeném 6,6”.  Za zdánlivě lepší řešení než v případě Samsungu si však Huawei nechá i pořádně zaplatit. Zatímco Galaxy Fold vyjde bez daně na 1980 dolarů, Mate X má stát 2600 dolarů. Astronomické ceny by se ale měly s příchodem dalších ohebných telefonů snížit a za pár let by mohly být tyto smartphony stejně dostupné jako ty dnešní neohebné. 

Dnes nejčtenější

.