Zavřít reklamu

Technologičtí giganti to v posledních měsících vážně nemají lehké. Od té doby, co se přišlo na to, že Apple poskytuje nahrávky hlasové asistentky Siri třetím stranám, se důvěra společnosti znatelně snížila. V mnoha případech se do těchto obvinění vložily také regulační orgány. Zatímco si jablečná společnost dokázala nepříjemnosti vyžehlit, Facebook takové štěstí neměl. Další z řady incidentů společnosti, kterou vede Mark Zuckerberg, se jen přidal na seznam obvinění z porušování soukromí uživatelů, kterým kalifornský gigant čelí. Tentokrát si však zavařil i Microsoft, jenž byl až doposud z obliga.

Obvinění mířená proti Microsoftu se týkají především Cortany, která zaznamenává určité procento nahrávek. Ty následně přeposílá třetí straně, která podle slov společnosti kontroluje obsah a zodpovídá za neustálé aktualizace týkající se rozpoznávání hlasu. Pozornosti ale neunikl ani Skype, který údajně nahrává hovory. Některé z nich dokonce poskytuje externím zaměstnancům, kteří k nim mají přístup. Společnost si tento přístup hájí tím, že chce zlepšovat své služby a zážitek uživatelů. To by se ještě dalo pochopit, avšak největší výtkou jak regulačních orgánů, tak uživatelů, je skutečnost, že technologičtí giganti nabírají externí zaměstnance a těm citlivé informace poskytují. Ty by sice měly být anonymní, ale ve špatných rukou mohou být zneužitelné.

Souvisejíci

Pokud byste čekali, že se společnosti poučí a přestanou využívat zaměstnance k hodnocení obsahu a údajnému zlepšování služeb, jste na omylu. Zatímco Apple, Google a Amazon tento program pozastavili a dali uživatelům možnost v aplikaci zaškrtnout, že s ním nesouhlasí, Microsoft tak vstřícný nebyl a v odposlouchání pokračuje vesele dál. Původně tuto záležitost nechtěl ani dále řešit, ale po naléhání ze všech stran však uživatelé mají alespoň možnost nechat si všechny své dosavadní nahrávky smazat. V každém případě je již nyní jasné, že technologické společnosti svých nekalých praktik jen tak nenechají a nezbývá než čekat, jak se situace dál vyvine, a jaké skandály nás čekají příště.

Dnes nejčtenější

.