Zavřít reklamu

Nový rok, nový nebo alespoň částečně nový název iPhonu. Tak přesně podle tohoto pravidla se v posledních letech řídí Apple a jak se podle velkého množství úniků informací z posledních dní zdá, ani letos tomu nebude jinak. Je to však vůbec nutné? Ano, ale snad naposled. 

Přiznám se, že zatímco v případě nových technologií jsem u iPhonů vděčný prakticky za jakoukoliv novinku, která jej více čí méně posune určitým směrem, V případě názvů zůstávám konzervativním. Na Applu se mi totiž vždy velmi líbilo, jak jednoduše a přitom elegantně dokázal své telefony na rozdíl od konkurence pojmenovávat. Co na tom, že konkurence musela vymýšlet označení pro mnoho modelů, kdežto Apple jen pro jeden. I pro ten jeden jediný model totiž dokázal jednoduchý a snadno zapamatovatelný název, na který mohl následně navázat dalším neméně jednoduchým a po pár letech tak vytvořit portfolio, které bude minimálně z hlediska názvů dávat zkrátka smysl. Rovnice číslo, číslo + S, číslo, číslo + S byla zkrátka fajn a nerozbořilo jí ani přidání slova “Plus” s příchodem prvního “pluskového” iPhonu. Mračna se však začala stahovat o tři roky později – konkrétně v roce 2017. To totiž Apple světu ukázal iPhony 8 a X – tedy modely, které svými názvy zaběhlou rovnici naprosto zbořily, což je minimálně u “osmiček” vzhledem k relativně malému množství vylepšení oproti předešlé generaci vcelku nepochopitelné. Ale čert to vem, stále se totiž pohybujeme ve světě klasických arabských čísel. Pravý zlom nastal až s iPhonem X, který do rovnice zkrátka nezapadl vůbec a co víc – velmi kvalitně rozbořil názvosloví i pro rok 2018. Bylo totiž naprosto jasné, že se Apple vydá u loňských iPhonů po jeho stopách a tím pádem by byla hloupost, kdyby označil iPhony (2018) jako iPhony 8s, když k “osmičkám” vlastně blízko vůbec nemají. Ani použití názvu XS však nebylo zcela ideální, jelikož “desítka” měla být telefonem výročním, prémiovým nebo chcete-li výjimečným. O rok později se však její výjimečnost přidáním “S” do názvu tak nějak vytratila, jelikož se z výročního telefonu stala de facto “řadovka”, která se od starších modelu liší řeckou číslicí. 

XS jako největší přešlap v názvech? Asi ano

Je to možná právě loňský rok, kdy Apple v názvech přešlápl skutečně největší měrou. Kdyby totiž místo modelů XS nasadil rovnou iPhony 11, zachoval by jak výjimečnost iPhonu X, tak i jistou logiku ve jménech. Jasně, vypadly by tím pádem iPhony 9 a 10 (označené arabsky), avšak s tím se asi už tak nějak počítalo při vývoji modelu X. Nicméně se tak nestalo a Apple tak má před sebou další nelehký úkol – vymyslet smysluplné názvy pro letošní modely. Částečná změna názvu je totiž rozhodně potřebná, jelikož mít iPhone označený jako XI či XIR a za rok pak XIS či XISR opravdu nechcete. Nezbývá tedy zřejmě nic jiného než se vrátit k číslům či vymyslet zcela novou názvovou rovnici. Ta ale musí být co nejjednodušší a dávat smysl i v kontextu se staršími modely, což není právě kvůli předešlým dvěma letům nic jednoduchého. Kvůli tomu má mít Apple v plánu použit pro OLED iPhony označení “Pro” a nástupce modelu XR označit jen jako iPhone 11. Dal by se tento krok brát za správný? Upřímně opravdu nevím. Je jasné, že nasazení nového označení opět udělá mnohým uživatelům v hlavách pořádný guláš, což je špatně. Na druhou stranu, z názvové patálie je potřeba uniknout co nejdřív – tedy ideálně již letos. Přitom před lety stačilo tak málo a jednotlivé iPhony od sebe mohly jít stále velmi jednoduše odlišovat.

„Pro“ by mohla být správná cesta

Na “by” či “kdyby” se ale nehraje, takže je nyní potřeba koukat dopředu – tedy směrem k označení “Pro”. To mi osobně přijde skutečně fajn, jelikož z něj je jasně patrné, že se jedná o vyšší řadu iPhonu, zatímco iPhone 11 či 11R je zkrátka řada nižší. Dočkáme se tak konečně jakéhosi sjednocení s MacBooky či iPady, které již označení Pro využívají řadu let a myslím, že ke spokojenosti všech. Rozhodně se vám totiž u těchto produktů nestane, že byste u nich jakkoliv zatápali, pro koho jsou vlastně určeny. I u “Pro” si ale dokáži představit situace, ve kterých bude jeho použití vyloženě špatně. Upřímně doufám, že se Apple nezblázní a neoznačí jako “Pro” největší letošní iPhone, který by se měl výbavou shodovat s 5,8” modelem. Jednalo by se navíc o třetí změnu názvu největšího iPhonu za poslední tři roky, jelikož vloni se z “Plus” stal “Max”. Stejně tak si úplně nemyslím, že by bylo vhodné kombinovat “Pro” a “Max” dohromady. Mnohem radši bych viděl názvy vycházející z iPadů, u kterých se taky “pročka” nerozlišují podle úhlopříčky. Že by v tom byl u iPhonů hokej? Nemyslím si. Vždyť každý průměrně inteligentní člověk si dokáže popis produktu při objednávání přečíst a zjistit tak, zda se jedná o menší 5,8” či větší 6,5” model. A když se vás někdo zeptá, jaký model vlastníte, stačí říci “větší Pro”. Nebo vám snad zní lépe něco jako iPhone 11 Pro Max? Věřím, že ne, jelikož se mílovými kroky blížíme k názvosloví androidí konkurence a ta je v očích mnoha jablíčkářů nečistá po všech směrech, tedy i v názvu. Co by mi naopak přišlo fajn, by bylo označování iPhonů rokem výroby, tedy třeba iPhone a iPhone Pro (2019), což by mohlo orientaci v nabídce Applu zjednodušit ještě více než používání čísel a “S”. 

V tuto chvíli nezbývá než doufat, že se Applu podaří letošním iPhonům vnuknout název, se kterým bude svět spokojený a na který bude možné do budoucna i vcelku slušně navazovat dalšími modely. Jasně, v očích mnoha z vás se může jednat o naprostý detail, avšak právě na těchto drobnostech stojí a padá kvalitní produkt. A jaký název by se líbil letos vám? Dali byste přednost nějaké ztřeštěné novince, jste stejně jako já konzervativnější nebo je vám název iPhonu naprosto volný?  

Dnes nejčtenější

.