Zavřít reklamu

Apple si může alespoň částečně oddychnout. Trumpova dovozní cla na produkty vyráběné v Číně se totiž dalších pár měsíců jeho produktů vůbec nedotknou. Američtí jablíčkáři se tak nemusí obávat toho, že by se kvůli clům zvýšila cena iPhonů, což podle některých analytiků hrozilo. 

Přední představitelé americké administrativy se včera nechali slyšet, že platnost další vlny dovozních cel, do které měly spadat telefony či notebooky, se odkládá z 1. září až na 15. prosinec. Produkty, které Apple v tomto období představí a začne prodávat tedy nebudou cly prakticky ovlivněny. Poměrně zajímavé je navíc i to, že dle dostupných informací ze seznamu produktů, kterých se mají cla dotknout, zmizí mnohé z nich díky jejich pozitivnímu vlivu na zdraví, bezpečí či národní bezpečnost. O jaké produkty se bude přesně jednat však zatím jasné není, jelikož seznamy zveřejněny ještě nebyly. Je ale možné, že se mezi “osvobozenými” produkty objeví právě ty od Applu, jelikož výše uvedené aspekty splňují. 

Situace ohledně Trumpových cel, kolem kterých se celá obchodní válka mezi Čínou a USA točí, se mění doslova každým týdnem. Jelikož však američtí zákonodárci odhlasovali odsunutí až na prosinec, minimálně s tímto termínem se již hýbat nebude. Naopak se může klidně stát, že se v následujících týdnech či měsících rozhodnou zákonodárci ještě více povolit a tuto vlnu cel buď zrušit nebo jí upravit tak, aby bolela tamní firmy co nejméně. Ostatně, právě v to se mnohé z nich modlí, jelikož je cla drtí. Ani Apple není v tomto ohledu výjimkou, což dokazuje jeho snaha přestěhovat značnou část jeho dodavatelského řetězce z Číny do jiných zemí v čele s Indií. Ale kdo ví, třeba by i tato snaha zrušením cel upadla. 

Dnes nejčtenější

.