Zavřít reklamu

Není žádným tajemstvím, že platforma YouTube staví především na tom, aby na ní člověk strávil co nejvíce času. Navrhuje vám doporučená videa, odkazuje vás na populární kanály a dodává vám neustálý přísun obsahu, o který byste jinak ani nezavadili. Díky tomu vám tak zvládá servírovat obrovské množství reklam, na kterých vydělává. Přesto se jeho generální ředitelka Susan Wojcicki nechala slyšet, že u svých dětí netoleruje přílišné využívání telefonu ke sledování YouTube či vykonávání další činností a dává spíše přednost komunikaci tváří v tvář, pokud to situace dovoluje.

Susan byla dle svých slov vychována v tom, že například dívání se na televizi je skvělý způsob, jak trávit volný čas, ale všeho s mírou. Ve všem její rodiče hledali rovnováhu a chtěli, aby jejich dcera také dostatečně četla, věnovala se sportu, škole a jiným aktivitám. Toho chce generální ředitelka dosáhnout také u svých ratolestí, které mají pro využívání smartphonů a jiné elektroniky vcelku striktní pravidla a rozhodně na nich nesmí viset celý den a to ani na YouTube. Toto počínání však může vypadat ve výsledku vcelku zvláštně a především je pak v rozporu s celkovou filozofií YouTube, které se proti závislosti na rozdíl například od Applu bojovat příliš nesnaží. Ten do iOS zavedl funkci Screen Time, která rodičům ulehčovala práci tím, že hlídala kolik daný uživatel stráví na zařízení času a upozornila ho, když překročil limit. Konec konců, právě toto je jeden z aspektů, na němž technologičtí giganti nejvíc profitují, ač se nejedná zrovna o morální řešení.

Výrok Susan by se sice mohl stát přesným protikladem toho, co YouTube dělá, ale generální ředitelka není jediná z šéfů technologických gigantů, kdo vyjádřil obdobný názor na využívání chytrých zařízení. V roce 2010 Steve Jobs v rozhovoru tvrdil, že své děti vychovává tak, aby si poradily i bez neustálého přístupu k moderním technologiím a nedopřál svým dětem ani výtvor své vlastní společnosti – iPad. Ten údajně dostaly až později, přesto však Jobs kontroloval, kolik času na svých zařízeních tráví. O čtyři roky později se v podobném duchu vyjádřil také Bill Gates, který nastínil obavu, že by se mohly jeho děti stát na chytrých zařízeních závislými. Telefon svým ratolestem dopřál až ve 14 letech, a to zejména z bezpečnostních důvodů. Nezbývá než čekat, zda se iniciativy chopí také další technologické společnosti a posvítí si na problematiku závislosti na mobilních zařízeních podobným efektivním způsobem jako Apple.

Dnes nejčtenější

.