Zavřít reklamu

Další den, další kauza týkající se porušování soukromí, kterou tentokrát nevyvolal nikdo jiný než Facebook. Technologičtí giganti jsou poslední dobou pod palbou ze všech stran za to, že „odposlouchávají“ své uživatele, aby zkontrolovaly, zda asistenti plní přesně to, co po nich chtějí. Podobný přístup bohužel razí například i Apple a Google, kteří zaznamenávají jisté malé procento z celkového počtu nahrávek a následně ho využívají k vylepšování funkcí a algoritmů Siri či Google Asistenta. Ani Facebook však není v tomto ohledu svatý.

V případě Zuckerbergovy společnosti se před pár dny zjistilo, že nechává stovky svých pracovníků přepisovat klipy a audio nahrávky z Messengeru, jenž si uživatelé posílají mezi sebou. Situaci zhoršuje také skutečnost, že lidé zodpovědní za tuto práci nejsou většinou interními zaměstnanci, tudíž mohou být citlivé informace snadno zneužitelné. Facebook však argumentoval tím, že všichni, jichž se kauza týkala, se sdílením svých nahrávek souhlasili. Zároveň byly všechny informace údajně anonymní a lidé zodpovědní za přepis měli hodnotit jen to, zda v aplikaci správně fungují hlasové zprávy. Podle jistého zdroje se ale k zaměstnancům dostaly i nevhodný obsah, který by pravděpodobně nikdo sdílet nechtěl. Kromě toho pracovníkům ani společnost nechtěla sdělit, proč vůbec mají audio přepisovat.

Souvisejíci

Zatím to tedy vypadá, že tu máme další případ, kdy technologický gigant sbíral data svých uživatelů, aby je mohl následně buď prodávat dál, nebo je zneužít k reklamě. Facebook se sice vyjádřil, že program pozastavil a uživatelé se nemusí bát, že se k jejich zprávám dostane kdokoliv jiný, ale přesto jsou to pravděpodobně jen plané řeči. Zda se společnost poučí je zatím ve hvězdách, ale údajně nechce být kvůli tomuto incidentu vyšetřována tak jako Apple a Google, což ji prozatím odradilo od dalších pokusů v programu pokračovat. Po skandálu s Cambridge Analytica důvěra veřejnosti v technologické společnosti značně poklesla a není to poprvé ani naposledy, co se Facebook musel veřejně kát. Před nedávno dobou situace eskalovala dokonce natolik, že byl Mark Zuckerberg předvolán před kongres Spojených států, kde musel svědčit.

Dnes nejčtenější

.