Zavřít reklamu

Jako by se s porty na iOS roztrhl pytel. Téměř každý den vám přinášíme zprávy o tom, že se další studio rozhodlo potěšit své fanoušky a vydalo na jablečný operační systém svůj titul. Hlavní a nejvíce překvapivou novinkou posledních týdnů bylo Journey od studia thatgamecompany, jenž se nečekaně objevilo na App Store. Tentokrát tu máme něco podobného, avšak od společnosti Nomada Studio a Devolver Digital, což rozhodně potěší všechny milovníky umělecky laděných her.

Na první pohled jednoduchá hříčka GRIS, jež se Steamu objevila v prosinci loňského roku, staví na bázi uměleckého dojmu, který vám spolu s příběhem nabídne dokonalý zážitek. Hra se od svého vydání podívala i na jiné platformy, konkrétně Nintendo Switch a macOS, ale na mobilní zařízení je jako dělaná, což si uvědomili také vývojáři z Nomada Studios a rozhodli se, že vytvoří port pro iOS. Pokud však čekáte nějakou akci, musíme vás zklamat. Titul si dává záležet především na postupném a strhujícím vyprávění, rozličných hádankách a unikátním hudebním podkresu. Jediným vaším cílem je bloudit světěm v roli dívky jménem Gris, jež se v podivné realitě ztratila a hledá cestu ven.

Hra pochopitelně nabízí také prvky adventury a nechybí ani průzkum, který za doprovodu explozivní kombinace barev rozhodně stojí za to. Sice hru dohrajete jen za pár hodin, ale zanechá ve vás jakýsi zvláštní pocit, jenž vás donutí nad ní přemýšlet ještě mnoho dní po dohrání a až filozoficky rozjímat nad jejím poselstvím. Jak je již z popisu jasné, počin od Nomada Studio se stal hitem a na Steamu dosáhl toho nejlepšího hodnocení s desítkami tisíc kladných recenzí. Naštěstí si hru budou moci užít také uživatelé iOS, a to již 22. srpna, kdy se titul objeví v App Store a za příznivých $4.99 může být váš. Letošní léto je zkrátka uměleckými hrami nabité a v doprovodu Journey se jedná o dokonalý zážitek, který doporučujeme všemi deseti.

Dnes nejčtenější

.