Zavřít reklamu

Když jsme v rámci seriálu “Lidé z Applu” mapovali život a kariéru Craiga Federighiho, nemohli jsme nezmínit jeho vtipné momenty na Apple Keynotes. Federighi, který v Applu působí na pozici senior viceprezidenta pro softwarové inženýrství, je doslova studnicí vtipů, glos a nápadů, kterým dává průchod nejen při prezentacích. Pojďme si připomenout jeho nejlepší momenty.

Pohotovostní selfie

Craig Federighi se nebojí udělat si legraci sám ze sebe. Když při představování iPhonu 6s a 6s Plus v roce 2015 demonstroval možnost pořízení “pohotovostní selfie” za pomoci zkratek v rámci funkce 3D Touch, nesnažil se do kamery vrhat oduševnělé pohledy ani si hrát na modela. Za svůj výkon sklidil potlesk a mnozí mu také pochválili jeho obočí.

Rickroll

Vzpomínáte si na éru fenoménu Rickroll? Téměř zapomenutá popová hvězda osmdesátých let minulého století Rick Astley se svým hitem „Never Gonna Give You Up“ vyskakoval na nic netušící uživatele z odkazů v e-mailech, diskusních fórech, na chatu, nebo třeba na ICQ. Craig Federighi při WWDC 2015 neváhal Rickrollem počastovat nejen diváky konference, ale i online sledující.

Metal vládne

Když Apple před dvěma lety představoval svůj operační systém macOS High Sierra, oznámil mimo jiné podporu API rozhraní Metal 2, usnadňující práci vývojářům aplikací. Nebyl by to Craig Federighi, aby toto oznámení nedoprovodil náležitým gestem. Metal je král!

Metal Apple GIF by Mashable - Find & Share on GIPHY

 

OS X cože?

Apple v roce 2014 uvedl svůj operační systém OS X Yosemite. Jeho představením v rámci úvodní Keynote k WWDC pověřil Craiga Federighiho, který situace patřičně využil a naservíroval účastníkům konference příběh o tom, jak si příslušný tým lámal hlavu s výběrem toho správného názvu. Jeho popis toho, jak vedení Applu posadilo odpovědný tým do starého minibusu Volkswagen a poslal je na cestu, z níž se vrátili s nápadem na jméno „OS 10 Weed“, se setkal s nadšenou odezvou, a i když byl název operačního systému nakonec jiný, na druhý den internet zaplavila spousta vtipných obrázků na téma OS Weed. Názvy operačních systémů  jsou vůbec vděčným tématem Federighiho vtípků – v roce 2013 se například pokoušel publikum na malou chvíli přesvědčit, že nová verze desktopového OS od Applu ponese název Sea Lion.

Chudák Bruce

Federighi nešetřil vtípky ani při WWDC 2016. Ten rok zavedl Apple svůj platební systém Apple Pay i na macOS, což se při Federighiho vystoupení neobešlo bez vtípků na téma placení iMacem na terminálu v kavárně. Při představování nových možností funkce 3D Touch zase ukázal, čí e-maily nejčastěji ignoruje. Jak ignorace e-mailů ze strany Federighiho souvisí s odchodem Bruce Sewella do důchodu se nám nepodařilo zjistit.

Detaily na WWDC 2019

Také letošní WWDC 2019 se stalo dějištěm řady Federighiho vtípků. Často stačilo všímat si detailů, jako jsou například připomínky typu „Vrátit medúzu do meditačního jezírka“ nebo část textu skladby „Sound of Silence“ dua Simon & Garfunkel v SMSkách při představování tmavého režimu v iOS 13.

 

Dnes nejčtenější

.