Zavřít reklamu

Nedávno zaměstnanec Applu prozradil, že společnost odposlouchávala příkazy uživatelů Siri a má tak přístup i k velmi citlivým údajům. Dělala to za účelem zlepšování služby. Nedávno jsme vás informovali, že Apple nás nyní dočasně odposlouchávat přestal. I když se Apple snaží o maximální anonymizaci a odstraňuje o uživatelích veškeré identifikovatelné informace, někteří lidé se cítí počínáním Applu pobouřeni a považují jej za zásah do soukromí. Proto brojí proti společnosti žalobou.

Na technologického giganta míří žaloba vznesená u kalifornského soudu. V ní je Apple obviňován z protiprávního zásahu do soukromí a nekalé soutěže. Žalobci tvrdí, že Apple nikterak uživatele o odposlouchávání neinformoval a chtějí zastupovat všechny, kdo od roku 2011 vlastní jakékoli jablečné zařízení se Siri. „Společnost Apple se snažila odlišit od jiných technologických společností typu Facebook nebo Amazon, které měly v minulosti problémy s ochranou osobních údajů. V roce 2018 Tim Cook řekl, že společnostem více záleží na penězích než soukromí. Teď je Apple stejný,“ stojí mimo jiné v žalobním návrhu.

Souvisejíci

Po Applu vyložil karty na stůl i Google, který rovněž zastavil hlasovou kontrolu svého Google Assistant. Amazon přidal do své aplikace možnost odebrání kontroly záznamu a spekuluje se, že se ke stejnému řešení uchýlí i Apple. Jelikož Google i Amazon odposlouchávali uživatele stejně jako Apple, je možné, že velmi brzy budou žalování i oni.

Dnes nejčtenější

.