Zavřít reklamu

Právní oddělení Applu má i přes léto o zábavu postaráno. Před pár hodinami jsme vás informovali o žalobě mířící na společnost kvůli odposlechům přes Siri a nyní tu máme další poměrně zajímavý spor. Ten odstartovala v Rusku společnost Kaspersky Lab kvůli své aplikaci, kterou Apple dle ní záměrně upozaďuje kvůli vlastním aplikacím. Na celý případ si nyní bude muset posvítit i ruský federální antimonopolní úřad. 

Celý problém se toší kolem aplikace Kaspersky Safe Kids, která byla v App Storu dostupná dlouhé tři roky a Apple s ní neměl sebemenší problém. Na začátku letošního roku však začal Apple odmítat její aktualizace a v březnu jí pak z App Storu zcela stáhl, protože údaně nesplňovala pokyny jeho obchodu. To ale není podle Kaspersky pravda už kvůli tomu, že dlouhé tři roky Applu vůbec nevadila. Pravým důvodem má být totiž zavedení funkce Čas u obrazovky, který valnou většinu funkcí dostupných v Safe Kids nabízí také. Zdá se tedy, že pro odstranění se Apple rozhodl spíš kvůli snaze zlikvidovat veškerou konkurenci a naučit uživatele využívat jeho řešení, čímž by je do svého systému ještě více zamotal a tím tak alespoň částečně zamezil jejich odchodu ke konkurenci, která by shodné řešení nenabízela. 

Na výsledek vyšetřování si sice budeme muset ještě počkat, už nyní je však prakticky jasné, že chování Applu je minimálně zvláštní. Toho si ostatně nevšimli jen v Rusku, ale i v mnoha dalších zemích včetně Nizozemska, kde je Apple vyšetřován též kvůli upřednostňování svých aplikací před konkurencí. Ten však s tvrzeními vývojářů, kteří celý spor zažehli, nesouhlasí a tvrdí, že všichni vývojáři mají v App Storu stejnou šanci na prosazení se. A jak vidíte podmínky App Storu a celkové fungování Applu v této oblasti vy? Upřednostňuje někoho, nebo naopak dopřává všem stejné podmínky? 

Dnes nejčtenější

.