Zavřít reklamu

Apple do svého App Storu, na rozdíl od konkurenčního Google Play, nepustí jen tak nějakou aplikaci. Sleduje dodržování svých podmínek a nestalo by se poprvé, kdy by nějakou aplikaci ze svého obchodu smazal. I v Applu ale pracují pouze lidé a chyby se zkrátka stávají. Před 8 měsíci smazal technologický gigant placenou aplikaci, která uživatelům s iPhonem disponujícím TouchID slibovala po přiložení prstu změřit srdeční tep. Nic takového samozřejmě není možné, a tak se aplikace z internetového obchodu klidila pryč.

Nyní je ale zpět pod novým názvem „Pulse Heartbeat“ (původní se jmenovala Heart Rate). A jak podvod funguje? Po stažení aplikace si uživatel bude chtít změřit tep. Aplikace jej tedy vyzve k přiložení prstu, v ten moment se sníží jas na minimum a místo slibovaného měření se inicializuje platba předplatného, které činí 89 dolarů za rok. Stejně jako v minulém případě se aplikace zaměřuje na portugalsky hovořící uživatele.

Souvisejíci

Není to samozřejmě ani zdaleka jediný příklad podvodné aplikace v App Store. Podle některých informací už bylo zhruba 2 000 podobných případů. Jak je tedy možné, že se něco takového stane? Jak uvádíme výše, jde zkrátka o manuální schvalování lidmi. Ovšem výrobci často pošlou na schválení nevinnou aplikaci. Tu potom aktualizují a podvodná aplikace je na světě a v App Store. Tento trend posiluje i možnost zakoupit si od pochybných společností kladné recenze. To samozřejmě může umožnit aplikaci stoupat v žebříčku oblíbenosti. Nezbývá než doufat, že Apple bude aplikace kontrolovat častěji.

Dnes nejčtenější

.