Zavřít reklamu

Když se řekne zastaralý počítač, pravděpodobně se vám vybaví hardware z přelomu tisícletí. V tomto případě však půjdeme ještě o několik desítek let zpět – konkrétně do roku 1976, kdy vznikl vůbec první jablečný počítač na světě. Stalo se tak nedlouho po setkání Steva Jobse a Stephena Wozniaka, kteří se do projektu pustili spolu, a započali tak éru, jež změnila tvář počítačového průmyslu k nepoznání.

Vše pochopitelně začalo v garáži, kde Steve a Woz rozjeli svou společnost Apple Computer a během let 1976 až 1977 vyrobili 175 různorodých počítačů, které následně měli v úmyslu prodávat jako hotovou sestavu. Vůbec prvního počinu, modelu Applu I, bylo však pouze 70 kusů, z toho 12 se objevilo na festivalu starých počítačů, jenž proběhl minulý víkend v Kalifornii. O to pozoruhodnější je skutečnost, že každý kus vlastní jiný majitel a všichni z vlastníků byli ochotni na festival urazit dlouhou cestu z různých částí Spojených států, Evropy a Blízkého východu. Podle člena federace stojící za festivalem se jednalo doslova o “Disneyland pro nerdy”, jelikož se od 70. let nikdy nesešlo tolik počítačů Apple 1 pohromadě.

Souvisejíci

Je docela úctyhodné, jak pospolití umí milovníci staré elektroniky být. Zároveň akce překonala historický milník právě díky počtu kusů tohoto modelu, které se na výstavě objevily, z toho mnohé funkční. Ve své době se prodávala jedna složená sestava za $666.66, což je poměrně hodně peněz i nyní a tehdy si mohl počítač dovolit jen málokdo. Dokonce i zmíněná cena měla ale své opodstatnění. Wozniak totiž miloval opakující se číslice, což se promítlo na finální částce. Dnes se model Apple 1 prodává maximálně v aukcích, a to za několik desítek tisíc dolarů. Stejně tak manuál, jenž byl vydražen za neuvěřitelných 13 tisíc dolarů. Konec konců, sběratelé jsou schopni udělat pro vlastnictví tohoto historického kousku vše a už vůbec neváhají utratit obrovské částky. V každém případě se jedná o příjemnou vzpomínku na dobu, kdy byl Apple ještě ve svých počátcích a společnost poháněl zápal pro věc a chuť inovovat, zlepšovat a měnit svět.

Dnes nejčtenější

.