Zavřít reklamu

O vyšetřování Applu antimonopolními úřady slýcháme v posledních měsících častěji, než je zdrávo. Proti kalifornskému gigantu totiž v poslední době vytáhlo do boje relativně dost zemí a to ze spousty rozličných důvodů. Poměrně často se ale žaloby točí kolem vztahů společnosti s dodavatelským řetězcem sídlícím právě v dané zemi, který nefunguje ani zdaleka tak, jak by měl. To je zřejmě i případ Japonska, které začíná vyšetřovat Apple nyní.

Japonská Komise pro spravedlivý obchod vyšetřuje, zda Apple v zemi nezneužil své sílné postavení a neporušil antimonopolní pravidla, když tlačil na japonské výrobce součástek kvůli jejich spolupráci. Dosavadní vyšetřování mělo zatím poodhalit, že Apple nutí firmy podepsat smlouvy na bezplatné poskytnutí technologie a know-how na výrobu jednotlivých dílů. Vrásky si ale zřejmě nedělá ani s krádežemi duševního vlastnictví. Z toho jej totiž měla jedna z japonských společností obvinit, načež jí začal vyhrožovat tím, že celá jejich spolupráce skončí. Japonská společnost proto raději couvla, jelikož ztráta tak důležitého klienta jako Apple může být fatální. Jelikož je ale celé vyšetřování zatím na úplném začátku, na finální verdikt si budeme muset ještě počkat. 

Je poměrně zajímavé, že na straně jedné slýcháme vcelku často, jak se Apple snaží zlepšovat pracovní podmínky ve fabrikách svých dodavatelů a vytvářet z nich tak de facto snesitelná pracovní místa, ale na straně druhé se zřejmě nebojí při různých vyjednáváních ohledně dodávek komponentů přitvrdit a používat páky, které jsou přinejmenším kontroverzní. Je sice jasné, že o peníze tu jde až na prvním místě, avšak společnost, která se snaží vystupovat jako morálně nejlepší z nejlepších by si zřejmě měla podobné kroky rozmyslet. Jak už však bylo zmíněno v předešlém odstavci, moudřejší budeme až po skončení sporu. 

Dnes nejčtenější

.